Inhalatorul cu budesonidă ar putea ameliora simptomele COVID, reducând nevoia de spitalizare

  • Publicat:
Inhalatorul cu budesonidă ar putea ameliora simptomele COVID, reducând nevoia de spitalizare
Sursa foto: Shutterstock @ Felipe Fredes Fernandez

Pacienții cu forme ușoare și medii de COVID-19 ar putea să se recupereze mai rapid cu ajutorul unui inhalator cu budesonidă. Această substanță este administrată prin intermediul unui inhalator, fiind des utilizată pentru tratamentul astmului bronșic. Medicamentul este un glucocorticosteroid care acționează prin reducerea și prevenirea inflamației din plămâni. 

Potrivit unui studiu de fază 3, budesonida administrată în primele 7 zile de la apariția simptomelor ar putea scurta perioada bolii de la 13 zile la aproape 10 zile. De asemenea, poate ameliora simptome precum febra, tusea și dispneea.

Concluziile vin în urma studiului clinic PRINCIPLE, inițiat de oamenii de știință de la Universitatea Oxford. Potrivit datelor preliminare, 751 de voluntari tratați cu budesonidă au raportat o scurtare a duratei bolii cu aproximativ 2,6 zile.

Eșantionul total al studiului a inclus 1.779 de participanți, dintre care 1.028 au urmat tratament clasic pentru simptomatologia COVID-19. Voluntarii aveau vârsta peste 50 de ani și cel puțin o afecțiune preexistentă sau peste 65 de ani.

Budesonida este un medicament ieftin și disponibil pe scară largă. Folosirea acestui medicament în stadiile inițiale ale bolii inhibă expresia receptorilor ACE-2, care sunt practic poarta de intrare a virusului SARS-CoV-2 în organism.

Am observat că persoanele cu astm și boală pulmonară obstructivă cronică prezintă un risc mai mic de forme severe de COVID. Iar asta ne-a determinat să testăm ipoteza ca inhalatoarele cu corticosteroizi să fie de fapt motivul pentru care sunt mai protejate aceste persoane de formele grave de boală, a declarat Richard Hobbs, autorul principal al studiului.

Budesonida ar putea reduce cu 90% riscul de spitalizare din cauza complicațiilor COVID-19

Date din faze preliminare ale studiului, desfășurat pe un eșantion mai mic de pacienți, arată că inhalarea budesonidei ar putea reduce cu 90% riscul de spitalizare din cauza complicațiilor COVID-19, comparativ cu tratamentele administrate în mod obișnuit.

De asemenea, s-a constatat că voluntarii tratați cu budesonidă au avut mai puține episoade febrile și simptome mai puțin persistente de COVID-19 (tuse, dificultăți de respirație).

Un alt studiu randomizat denumit STOIC și publicat în revista The Lancet, care a inclus 146 de adulți cu boli cronice respiratorii și simptome clinice de COVID-19, a arătat că budesonida administrată de 2 ori pe zi (dimineața și seara) ameliorează manifestările și reduce durata bolii în comparație cu grupul de control, chiar dacă încărcătura virală era similară în cadrul ambelor categorii, în a 7-a, respectiv a 14-a zi de la confirmarea diagnosticului.

De asemenea, s-a constatat că persoanele tratate cu budesonidă nu prezintă reacții adverse severe (au fost înregistrate 5 cazuri de dureri în gât și faringită) și au un risc mai redus de a fi spitalizate din cauza agravării simptomelor COVID.

Aceste descoperiri reconfirmă rezultatele obținute în cadrul studiului de fază 3 PRINCIPLE desfășurat în Marea Britanie, și anume că budesonida administrată în primele zile de la confirmarea diagnosticului poate reduce necesitatea spitalizării prin ameliorarea simptomatologiei și permite recuperarea mai rapidă a pacientului.

Credem că budesonida poate și ar trebui să fie introdusă în protocolul de tratament COVID la domiciliu, bineînțeles, la recomandarea specialistului, a declarat dr. Sanjay Ramakrishnan, medic pneumolog și cercetător la Universitatea Oxford, în cadrul European Respiratory Society International Congress.

Un medicament ieftin, accesibil, cu foarte puține reacții adverse și cu beneficii dovedite împotriva simptomatologiei COVID – aceasta este concluzia medicului Chris Butler, care recomandă includerea budesonidei în protocolul de tratament la domiciliu.

Budesonida este o substanță folosită de peste 40 de ani în compoziția inhalatoarelor destinate ameliorării astmului (respirație șuierătoare, dispnee, senzație de sufocare, de lipsă de aer), datorită acțiunii sale antiinflamatoare asupra plămânilor și a efectului anti-iritant asupra căilor respiratorii superioare.

Surse: medpagetoday, medrxiv.org, principletrial.org, thelancet.org, foxnews.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: