Insuficienţa cardiacă: dispozitivul care poate salva vieţi

Cercetătorii au reuşit să demonstreze că un dispozitiv introdus în inimă poate reduce drastic mortalitatea la pacienţii cu insuficienţă cardiacă severă.
  • Publicat:
Insuficienţa cardiacă: dispozitivul care poate salva vieţi

Insuficienţa cardiacă face tot mai multe victime. Aproape două milioane de americani suferă de insuficienţă cardiacă severă. Astfel, chiar şi banalele sarcini devin extrem de dificile pentru ei. Aceşti oameni ar putea avea însă o şansă la viaţă.

Cercetătorii au reuşit să demonstreze că un dispozitiv introdus în inimă poate reduce drastic mortalitatea la pacienţii cu insuficienţă cardiacă severă. Atunci când muşchiul inimii nu mai pompează cantitatea de sânge necesară organismului, pacienţii pot avea probleme cu respiraţia atunci când urcă scări, dar nu numai.

Medicamentele pot ajuta la controlul simptomelor, dar boala are un curs neobosit şi majoritatea persoanelor cu insuficienţă cardiacă severă pierd lupta cu viaţa.

În cadrul unui studiu, medicii au descoperit că după implemetarea unui dispozitiv pacienţii au cunoscut  o îmbunătăţire drastică a calităţii vieţii, au admis că au mai puţine simptome şi au evitat spitalizările. Rezultatele ce au fost raportate la o reuniune medicală din San Diego şi publicate simultan în Jurnalul de Medicină au fost mult mai încurajatoare decât se aşteptau specialiştii.

„Acesta este un progres imens. Asta arată că putem trata şi îmbunătăţi rezultatele unei boli într-un mod în care nu am crezut niciodată că putem”, a spus Dr. Howard Herrmann, directorul de cardiologie intervenţională de la Universitatea din Pennsylvania, care a cooptat câţiva pacienţi la studiu.

În insuficienţa cardiacă, organul în sine este deteriorat şi flasc, adesea ca o consecinţă a unui atac de cord. Pompele musculare sunt ineficiente, iar, în încercarea de a compensa, inima se măreşte şi se deformează.

Dispozitivul în sine costă aproximativ 30.000 de dolari, iar asta fără a lua în calcul costul spitalelor şi al medicilor: un chirurg, un cardiolog intervenţional şi un ecocardiolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandări: