Mihaela Bilic, despre intoleranța la histamină: Lista de alimente care trebuie eliminate este foarte lungă, tot ce este gustos devine periculos

  • Publicat:
Mihaela Bilic, despre intoleranța la histamină: Lista de alimente care trebuie eliminate este foarte lungă, tot ce este gustos devine periculos
Sursa foto: Instagram @doctorbilic

Intoleranța la histamină poate avea simptome similare unei alergii alimentare. Cauza? Un deficit al unei enzime sau consumul unor alimente care sunt bogate în histamină, unele dintre ele considerate foarte sănătoase.

Dacă vă înroșiți la față, vă gâdilă nasul și vă doare capul după un pahar de vin roșu sau un sendviș cu salam, e posibil să vă confruntați cu intoleranță la histamină, atenționează medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Histamina este esențială pentru sistemul imunitar, datorită ei apare inflamația, reacție care blochează intrarea agenților patogeni și a toxinelor în organism. Joacă un rol important la nivel digestiv (stimulează secreția de suc gastric) și la nivel neurologic (reglează mecanismul somn/veghe).

Cauzele și simptomele intoleranței la histamină

Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, o parte din cantitatea de histamină este sintetizată în organism, dar poate fi adusă și prin alimentație.

Care sunt aceste alimente?

  • toate produsele fermentate sau în conservă
  • mezelurile și brânzeturile
  • ciocolata
  • fructele oleaginoase
  • roșiile
  • căpșunile

În mod obișnuit histamina în exces este degradată de o enzimă numită DAO (diamin oxidază) și eliminată din organism. Există persoane la care acest mecanism de reglare nu mai funcționează și atunci apar simptome asemănătoare cu alergia, explică dr. Bilic.

Care sunt cauzele intoleranței? Nivelul mare de histamină din sânge este rezultatul unui deficit de enzimă DAO sau al unui aport crescut de alimente bogate în histamină.

Ce simptome apar când avem intoleranță la histamină:

Regim alimentar pentru intoleranța la histamină: alimente de evitat

Cum se tratează intoleranța la histamină? Pe primul plan sunt măsurile alimentare, trebuie să evităm toate produsele bogate în histamină.

Se pot folosi și medicamente antihistaminice, cele care se iau în alergii.

Dieta fără histamina este dificil de realizat, substanța este prezentă aproape în toate alimentele. Pentru că ia naștere din degradarea aminoacizilor, toate produsele care conțin proteine conțin automat și histamină. Lista de alimente care trebuie eliminate este foarte lungă, tot ce este gustos devine periculos, adaugă medicul.

Dacă mâncarea este gătită, maturată, fermentată sau pusă în conservă, cantitatea de histamină crește.

Din categoria produse lactate, conțin multă histamină toate brânzeturile fermentate, de la telemea la brânza cu mucegai și parmezan. La capitolul carne găsim toate mezelurile, cârnații, jambonul și salamurile, dar și carnea de vânat. Peștele în conservă sau afumat și fructele de mare trebuie evitate.

Urmează leguminoasele boabe, semințele, nucile și oleaginoasele. Oțetul, sosul de soia și tot ce este picant și condimentat se elimină.

Nici fructele nu scapă! Avem multă histamină în căpșuni, citrice, struguri, fructe de pădure, fructe exotice și avocado.

La capitolul legume, campioană în conținut de histamină este varză murată, urmată de roșii, spanac, vinete, măsline și sfeclă. Berea și vinul sunt și ele interzise, iar ciocolata completează această listă tristă.

Ce rămâne? Aproape nimic, intoleranța la histamină e o belea! Vestea bună este că dispare la fel de brusc cum a apărut, fără să știm prin ce mecanism. Stresul poate fi explicația, concluzionează dr. Mihaela Bilic.

Urmărește CSID.ro pe Google News