Țara noastră se poate mândri că produce artizanal brânza cu mucegai, atât de căutată pe plan internațional. Într-un sat mic din România, renumita brânză Camembert este produsă natural, fără niciun pic de chimicale. Produsul delicios ajunge în toate magazinele din Sibiu, Târgu Mureş sau Bucureşti.
Camembertul este o brânză moale, destul de cremoasă și picantă uneori, care conține mucegai nobil. Prima dată a fost produsă în Normandia și era preferata francezilor încă din secolul al XVIII-lea. Și la noi în țară există un producător local care face brânză Camembert de calitate. Varga Istvan, un antreprenor din satul Cund, județul Mureș, a ajuns să producă celebra brânza cu mucegai, care este la mare căutare peste hotare. Folosește doar lapte proaspăt din propria fermă.
„Folosim sare oceanică pentru conservarea acestui produs şi nimic altceva. Le lăsăm la scurs până seara. Până a doua zi, se vor scurge complet. Mâine vor ajunge la sărat şi după începe maturarea şi propagarea mucegaiului care se dezvoltă cam 12 zile. Peste o săptămână se poate consuma. Acesta este Camembertul”, a explicat procedeul Varga Istvan, la Antena 3.
Săptămânal, se produc în jur de 50-100 bucăţi de brânză Camembert. Pentru producția ei se folosește doar laptele de la vacile fermei lui Varga Istvan.
„Ceea ce producem noi se numeşte lapte de fân. Nu se folosesc furaje din silozuri şi alte furaje care au fermentat în producerea acestui lapte. Acest lapte se pretează perfect pentru brânzeturi din lapte crud. Deci putem face brânzeturi fără să folosim niciun fel de chimicale în producţia lui”, a mai adăugat producătorul Varga Istvan, pentru sursa citată anterior.
Sursa foto: captură video Antena 3