Ipoteza filmului „The Last of Us” poate deveni reală. Studiu: Oamenii ar putea fi infectați cu o ciupercă pe care organismul uman nu o tolera în trecut

  • Publicat:
Ipoteza filmului „The Last of Us” poate deveni reală. Studiu: Oamenii ar putea fi infectați cu o ciupercă pe care organismul uman nu o tolera în trecut
FOTO: IMDB

Scenariul din filmul și jocul video „The Last of Us” a pornit de la o ipoteză care poate deveni reală. Deși „o apocalipsă zombie” e foarte puțin probabilă, un nou studiu a demonstrat că oamenii ar putea fi infectați cu o ciupercă pe care organismul uman nu o tolera înainte. Acest lucru ar fi posibil în condițiile încălzirii climatice care duce la mutații ale fungusului, făcându-l mai adaptabil la temperaturi mai mari. 

Filmul „The Last of Us”, un serial adaptat după jocul video cu același nume, a devenit popular în ultimele săptămâni. Producția prezintă un scenariu distopic în care o ciupercă numită Cordyceps – un fungus care există în realitate – infectează oamenii și îi transformă în zombie.

Cum se ajunge la apocalipsă zombie în filmul „The Last of Us”

Personajele din serial transmit infecția fungică altora prin mușcătură. Odată ajunsă în organism, ciuperca invadează sistemul nervos și schimbă comportamentul gazdei. Persoanele infectate suferă schimbări dramatice ale aspectului fizic și au dorința de a infecta cât mai mulți oameni, trăsături clasice, de altfel, personajelor „zombie” din filme S.F. și literatura de specialitate.

În film, apocalipsa zombie este posibilă din cauza încălzirii globale care face ca fungusul să se adapteze temperaturilor crescute, astfel că, dacă în trecut ciuperca infecta doar insecte, ea ajunge să infecteze și oameni. Acest lucru este posibil în serial pentru că fungusul dezvoltă mai multe mutații care îi permit să tolereze o temperatură mai crescută, cum este cea a organismului uman.

Studiu: Încălzirea climatică poate duce la mutații ale ciupercilor

Cercetătorii au arătat acum, în noul studiu, publicat în PNAS, că „temperaturile în creștere și schimbarea climatică pot duce la creșterea numărului de boli fungice în rândul plantelor și a mamiferelor”.

Infecții fungice cum sunt Candida și Cryptococus se știe că pot afecta oamenii și pot duce chiar la deces în cazul celor cu sistemul imunitar compromis, dar majoritatea acestor microbi nu au reușit să se adapteze bine cu căldura corpului sănătos.

În noua cercetare, oamenii de știință au crescut temperaturile pentru a vedea ce se întâmplă cu ciuperca Cryptococcus deneoformans. Rezultatul a fost cel pe care experții îl bănuiau deja: ciuperca a suferit multe schimbări genetice care au dus la o rezistență mai bună a ei la căldură, având un potențial crescut de a provoca boli la oameni.

Cercetător: Evoluția fungilor poate fi imprevizibilă

Mutațiile sunt cu atât mai multe, cu cât fungusul este ținut la o temperatură mai mare. Cercetătorii au observat că în 800 de generații de ciuperci crescute în mediul din laborator, rata de mutații a fost de cinci ori mai mare la ciupercile crescute la temperatura corpului, comparativ cu cele crescute la 30 de grade Celsius.

„Acesta este un studiu fascinant, care arată cum creșterea temperaturilor globale poate afecta evoluția fungilor în direcții imprevizibile”, spune Arturo Casadevall, unul dintre autorii studiului, profesor la Universitatea Johns Hopkins, scrie Independent.

„Pe măsură ce lumea se încălzește, transpozonii (elemente ADN care își pot modifica poziția într-un genom) din ciupercile din sol, precum Cryptococcus ar putea deveni mai mobili și crește modificările genomice în moduri în care pot crește virulența și rezistența la medicamente. Încă un lucru de care să ne facem griji în ceea ce privește încălzirea globală”, explică expertul.

Așadar, filmul „The Last of Us” prezintă unul dintre cele mai sumbre scenarii care ar putea fi posibile în condițiile realității actuale și a mediului nostru înconjurător.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult