Medicii au de-a face cu multe cazuri neobişnuite de-a lungul carierei astfel încât e destul de greu să mai fie surprinşi. Un ginecolog din Vietnam a fost însă martorul unei situaţii foarte puţin probabile: bebeluşul care tocmai venise pe lume avea în mână steriletul mamei.
Născut în Spitalul Internaţional din Hai Phong, din nordul Vietnamului, bebeluşul ţinea în mână tocmai dispozitivul uterin care avea menirea iniţială de a împiedica o sarcină.
Medicul Tran Vet Phuong, care a asistat naşterea, a fotografiat copilul cu steriletul galben cu negru în mână. Postarea a devenit rapid virală şi nu e de mirare de ce.
Mama în vârstă de 34 de ani a apelat la această metodă contraceptivă în urmă cu doi ani. Steriletul a căzut însă, iar acest lucru a dus la sarcină, potrivit Yahoo News.
Dispozitivul intrauterin este una dintre cele mai folosite metode contraceptive din lume. Steriletul este introdus în uter, unde limitează atât contactul spermei cu ovulul, cât şi implantarea acestuia, dacă este fecundat. Este preferat îndeosebi de cuplurile care nu doresc copii pe termen îndelungat.
Cu toate acestea, proaspăta mămică a avut sarcină normală şi a adus pe lume un bebeluş sănătos de 3.2 kilograme. El mai mare încă doi fraţi.
La ora actuală, există două clase moderne de sterilete, care pot fi folosite de majoritatea femeilor: cu sârmă de cupru şi hormonale. “Steriletele au un cadru de plastic de care se prind inelele de cupru sau bandeletele hormonale, care au ca scop fixarea elementelor active în contracepţie în uter. De capătul steriletului sunt legate două fire ghid, care ajung în vagin, iar femeile le pot verifica periodic pentru a-şi da seama singure dacă dispozitivul este în continuare la locul său. Ca dimensiuni, steriletele variază de la o medie de 3,2 cm până la 3,6 cm pentru formele în T, care sunt şi cele mai folosite.
Există însă şi sterilete cu braţele îndoite spre capătul terminal în formă de U sau cu lipsa cadrului, fiind compuse doar dintr-un fir de plastic de care sunt prinşi mici cilindri de cupru. Acest dispozitiv este fixat chirurgical prin fire de fundul uterului.
Ambele tipuri de sterilet acţionează la fel, prin iritaţia locală a endometrului, fiind corpuri străine. Având un grad constant de inflamaţie uşoară, ovul fecundat nu se poate implanta. Caracteristic pentru steriletul din cupru este limitarea mişcărilor spermatozoizilor, astfel încât aceştia nu mai ajung în timp util în trompe, pentru fecundare.
Steriletul hormonal conţine un progestativ şi, la fel ca anticoncepţionalele orale, inhibă ovulaţia, producând modificări la nivelul endometrului. Astfel încât să nu fie un teren propice implantării ovulului, şi îngroaşă mucusul cervical pentru ca spermatozoizii să nu poată pătrunde cu uşurinţă”, precizează medicul ginecolog Ana Maria Năstase pentru Ce se întâmplă, doctore?
Steriletul poate fi fixat în orice zi a ciclului menstrual, de preferat în timpul menstruaţiei, pentru că atunci când canalul cervical este deschis, disconfortul este minim. Intervenţia durează 15-20 de minute, timp în care medicul va dilata canalul cervical, va introduce steriletul şi va verifica ecografic dacă are o poziţie stabilă.