Cel mai bun moment să ai scaun este dimineața, la 30 de minute după ce te-ai trezit. Atunci este pregătit corpul – mai precis colonul – să elimine cel mai eficient toxinele, spun experții. Dar asta nu înseamnă că scaunele din timpul zilei sau cele de seara sunt anormale. Important este să nu te abții sau să amâni foarte mult momentul mersului la toaletă, pentru că pot apărea probleme, uneori chiar grave, cum este fecalomul.
„În timp ce dormim, intestinul subțire și colonul lucrează pentru a procesa mâncarea din timpul zilei. A doua zi de dimineață, colonul se contractă de 3 ori mai tare decât la orele serii. De aceea avem un scaun mai consistent și mai ușor de eliminat dimineața”, explică medicul gastroenterolog Sarina Pasricha.
Cu toate acestea, unele persoane nu reușesc să aibă scaun dimineața. Tulburările de somn, spre exemplu, pot dezechilibra peristaltismul natural al colonului. Așadar, un somn de calitate, neîntrerupt poate fi un remediu pentru constipația de dimineață.
Consumul unui pahar de apă, o ceașcă de cafea, micul dejun bogat în proteine și fibre, mișcarea ușoară (stretching, yoga, genuflexiuni etc.) sunt, de asemenea, metode care favorizează motilitatea intestinală.
Un alt truc eficient pentru a „pune în mișcare intestinele” poate fi consumul unui pahar cu apă caldă în care ai stors o jumătate de lămâie.
Citește și: Cele mai eficiente remedii pentru constipație. Ce să bei și ce să mănânci ca să ai un scaun normal
Nu neglijați în schimb constipația care persistă pe termen lung și scaunele rare – mai puțin de 3 scaune pe săptămână. Nici diareea nu trebuie ignorată dacă este prezentă mai mult timp sau nejustificată de consumul anumitor alimente.
Alternanța diaree-constipație poate fi un semn al sindromului de intestin iritabil. Într-o astfel de situație trebuie să acorzi mai multă atenție alimentației.
Citește și: Cele mai eficiente remedii pentru constipație. Ce să bei și ce să mănânci ca să ai un scaun normal