La ce doctor trebuie să merg dacă am o durere sau un nodul la sân? Traseul pacientei cu suspiciune de cancer mamar

La ce doctor trebuie să merg dacă am o durere sau un nodul la sân? Traseul pacientei cu suspiciune de cancer mamar
Foto: Shutterstock

Un nodul la sân descoperit la autoexaminarea în oglindă, o durere care nu mai trece sau o secreție mamară neobișnuită sunt motive frecvente care aduc femeile la medicul de familie. Dar ce se întâmplă mai departe, care este traseul pe care trebuie să îl urmeze o femeie care are suspiciune de cancer de sân? Ce investigații sunt necesare și care este cel mai eficient tratament pentru cancerul mamar?

Despre toate acestea s-a discutat în cadrul unui eveniment care a avut loc recent la Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu – București (IOB), având tema „Rolul echipei multidisciplinare în diagnosticul şi tratamentul optim al cancerului de sân”.

Cancerul de sân poate fi tratat cu succes în peste 95% din cazuri

În România, cancerul de sân rămâne cea mai frecventă formă de cancer la femei, în fiecare an înregistrându-se peste 12.000 de noi cazuri, potrivit raportului OECD publicat în 2023.

Vestea bună este că acest tip de cancer poate fi tratat cu succes în peste 95% din cazuri, dacă este descoperit în stadii incipiente, înaintea diseminării în organism.

În acest sens, este deosebit de importantă efectuarea mamografiei pentru femeile cu vârsta peste 40 de ani. Mamografia este un examen radiologic al sânilor care permite depistarea leziunilor suspecte de dimensiuni mici, care nu pot fi descoperite prin palpare.

Șansele de vindecare sunt influențate, așadar, de momentul în care este descoperită boala (stadiul bolii), de agresivitatea ei, dar şi de aplicarea protocolului de tratament personalizat în funcție de tipul de cancer.

Potrivit ghidului internaţional ESMO pentru tratamentul cancerului de sân, deciziile cu privire la opţiunile de tratament se iau după consultări între medici de diferite specialităţi, precum și alţi profesionişti în domeniul sănătăţii, care împreună constituie echipa multidisciplinară.

Prezența unui nodul la sân, motiv de îngrijorare 

Persoanele care vor fi diagnosticate ulterior cu cancer de sân ajung de multe ori inițial la medicul de familie, fie pentru evaluări medicale de rutină, fie pentru că au simptome precum dureri, prezența unui nodul depistat prin autopalpare sau o secreție mamară.

Ulterior, odată depistată o leziune, aceasta trebuie investigată de către medicul imagist, cel care va recomanda și biopsia tumorii de către specialistul anatomopatolog, daca aceasta este suspectă.

Biopsia este o procedură care presupune prelevarea unor fragmente tisulare în vederea examinării la microscop. Este singura procedură de diagnostic de certitudine a unei leziuni suspectate. Totodată, în situația unei neoplazii, biopsia poate stabili tipul cancerului mamar, agresivitatea lui și poate estima răspunsul la diferite tipuri de tratament.

În urma acestor investigații, diagnosticul și planul de tratament este stabilit prin corelarea analizelor, investigațiilor imagistice și biopsiei în cadrul echipei multidisciplinare de specialiști, din care mai fac parte oncologul, chirurgul, radioterapeutul, dar și medici de alte specialități.

În cadrul echipei multidisciplinare care tratează cancerul mamar, un rol important îl are oncologul medical. În funcție de tipul de cancer de sân, de stadiul bolii, dar și de caracteristicile pacientei, oncologul – alături de membrii echipei multidisciplinare – va stabili tipul de tratament sistemic. În cadrul institutului avem disponibil aproximativ întreg arsenalul terapeutic existent în protocoalele internaționale pentru tratamentul optim al cancerului de sân.

La ora actuală, în tratamentul cancerului de sân se pot folosi chimioterapia, terapia hormonală (n. red. – medicamente care interferează cu activitatea estrogenilor, hormoni implicați în apariția și dezvoltarea a două treimi dintre cazurile de cancer mamar), terapia țintită și imunoterapia. Chirurgia și radioterapia pot completa terapia sistemică la momentul stabilit de echipa multidisciplinară. Secvențialitatea diferitelor tipuri de tratament este esențială, a declarat Dr. Daniela Zob, medic primar oncologie, Institutul Oncologic București.

Tratamentul conservator, mai eficient decât mastectomia

De frica răspândirii sau reapariției cancerului, multe femei consideră că extirparea sânului afectat este soluția optimă. Însă medicii consideră că aceasta nu este o abordare corectă și subliniază importanța unui program național de screening eficient și funcțional pentru cancerul de sân.

Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie și oncologie medicală, explică variantele de tratament pentru cancerul de sân:

Intervenția chirurgicală are în continuare un rol important. Însă momentul când se operează un cancer de sân este decis de echipa multidisciplinară, în funcție de fiecare caz în parte. Aceasta pentru că, în multe cazuri, intervenția chirurgicală se face după aplicarea tratamentului neoadjuvant, care urmărește micșorarea tumorii, dar și îmbunătățirea evoluției la distanță a pacientei.

Potrivit studiilor recente, tratamentul conservator, care presupune extirparea tumorii cu păstrarea sânului urmat de radioterapie, este mai eficient decât o mastectomie (n.red. – intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea sânului în totalitate). Pentru a evita extirparea întregului sân este nevoie să depistăm tumora în stadii cât mai puțin avansate, însă pentru a atinge acest obiectiv este necesar un program național de screening eficient și funcțional pentru cancerul de sân.

În cadrul echipei multidisciplinare de specialiști, în funcție de caz, pot avea un rol important și psihologul, nutriționistul, grupurile de suport pentru paciente, dar și un navigator care poate ghida pacientele și le poate oferi consultanță pe tot parcursul terapeutic și de recuperare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru - Medic Primar Chirurgie și Oncologie Medicală
Prof. Dr.  Alexandru Blidaru este Profesor Universitar, Șef Disciplină Chirurgie Oncologica, Departament Chirurgie - Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila", București. Şef Sectie Chirurgie şi Ginecologie Oncologică II – Institutul Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” ...
citește mai mult
Recomandări: