Un consum excesiv de sare a fost asociat cu hipertensiune arterial şi un risc crescut de a suferi de boli de inimă. Dar potrivit noilor cercetări, un consum redus de sare ar putea fi la fel de periculos.
Un studiu publicat în prestigiosul jurnal medcal The Lancet susţine că un aport redus de sare sau sodium ar putea creşte riscul unui atac cerebral vascular, infarct miocardic şi chiar deces în comparaţie cu un consum moderat de sare.
Autorul principal al studiului Andrew Mente de la Şcoala de Medicină Michael G. DeGroote de la McMaster University din Canada şi colegii săi spun că rezultatele indică faptul că doar persoanele cu o tensiune arterială crescută (hiptertensiune) care tind să consume multă sare ar trebui să reducă aportul zilnic.
Mai mult, cercetătorii susţin că recomandările actuale în privinţa consumului de sare ar putea fi prea mici. Cantitatea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este de maximum 5 grame pe zi. Cu toate acestea, românii consumă de 2-3 ori mai multă sare decât cantitatea recomandată de OMS.
Acest consum ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor- circa 40% din populaţia adulă a României- precum si numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare şi atacurile cerebrale. Există unanimitate în rândul experţilor în privinţa efectelor negative a excesului de sare. Întrebarea la care au încercat să răspundă cercetătorii canadieni este următoarea: reducerea aportul zilnic ar putea diminua riscul acestor afecţiuni?
Cercetătorii au analizat mai mult de 130 de mii de subiecţi din peste 49 de ţări. Aceştia au examinat aportul zilnic de sare al fiecărui subiect şi dacă există o corelaţie în privinţa riscurilor de a suferi boli de inimă în cazul celor care aveau tensiunea arterială crescută, dar şi în cazul celor sănătoşi.
Comparativ cu persoanele care consumau o cantitate mare de sare, procentul celor care au suferit un atac cerebral vascular, infarct miocardic sau chiar au decedat a fost mai mare printre persoanele care au consumat mai puţină sare, indiferent dacă participanţii la studiu aveau o tensiune arterială crescută.
Aportul scăzut de sare analizat de cercetători a fost definit ca fiind o cantitate mai mică de 3 mg grame zilnic.
În plus, cercetătorii au arătat că doar subiecţii care se confruntau deja cu valori ridicate ale tensiunii arteriale au fost afectaţi de riscurile asociate cu un consum ridicat de sare – definit ca mai mult 6 grame zilnic.
Cercetătorii candieni consideră că aceasă descoperire este foarte importantă, mai ales pentru persoanele care suferă de hipertensiune.
„Deşi datele noastre subliniază importanţa diminuării consumului zilnic de sare pentru persoanele care suferă de hipertensiune, reducerea semnificativă a cantităţii de sare consumată zilnic nu este susţinută. Studiul arată că este foarte important ca doar persoanele care suferă deja de hipertensiune să reducă mult aportul de sare. O abordare benefică pentru populaţie ar fi recomandarea unui consum moderat de sare, nici într-un caz reducerea sub 3 grame zilnic”, explică Andrew Mente.