Să oferi unui copil ceva dulce este un gest foarte natural şi foarte apreciat. Copiii au nevoie de dulce. Şi au nevoie şi de lapte. Însă, dulce şi lapte nu ar trebui să însumeze şi o mulţime de chimicale (unele cu riscuri pentru sănătate, consumate pe termen lung). La acestea se adaugă sedentarismul, da copiii au devenit şi sedentari. România ocupă locul al doilea în Europa în privinţa obezităţii infantile!
Un studiu recent efectuat de Asociaţia Pro Consumatori relevă câteva caracteristici ale celor mai populare produse lactate pentru copii. Experţii APC au analizat etichetele a 32 de produse din lapte fabricate pentru copii. Studiul a fost condus de conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Iată ce conţin conform declaraţiilor de pe etichete produse pe care le cumpăram pentru puişorii noştri sau ai altora.
Citește și: La ce pericol sunt expuşi copiii care nu consumă lactate de vacă
Aşadar, părinţii trebuie să înţeleagă eticheta produselor astfel încât aceştia să facă achiziţii în cunoştinţă de cauză pentru copiii lor. Atenţie deci, copiii au nevoie de gustul dulce dar nu de zahăr în cantităţi necontrolate. Au nevoie de lactate, dar nu de lactate la care s-au adăugat substanţe chimice nefolositoare sănătăţii. Părinţii pot găti acasă mâncarea copiilor şi astfel se pot evita produsele ce nu au valoare nutritivă.