Medic: „Laptele de soia este o escrocherie nutrițională plină de fitoestrogeni, care sunt perturbatori hormonali”

  • Publicat:
  • Actualizat:
Medic: „Laptele de soia este o escrocherie nutrițională plină de fitoestrogeni, care sunt perturbatori hormonali”
Sursa foto: profimediaimage.ro

„Laptele de soia este o escrocherie nutrițională”, a declarat dr. Jean Marie Bourre, membră a Academiei de Medicină din Paris, la un eveniment dedicat cancerului de sân. Potrivit acesteia, laptele de soia nu face decât să deregleze nivelul hormonilor și să crească astfel riscul de cancere hormono-dependente. 

În cadrul aceluiași eveniment, dr. Mary Enig, președinta Asociației Nutriționiștilor din Maryland, a avertizat că laptele de soia nu trebuie dat copiilor, deoarece poate avea efecte negative severe.

Laptele de soia nu are ce căuta în alimentația bebelușilor

„Un bebeluș hrănit cu lapte de soia primește echivalentul în fitoestrogeni a 5 pilule contraceptive pe zi. Acesta poate determina pubertate precoce la fetițe și un retard în dezvoltarea sexuală la băieței”, a spus medicul.

Autoritățile elvețiene recomandă folosirea cât mai limitată a produselor din soia în alimentația bebelușilor. În Anglia, agenția publică de sănătate cere părinților un aviz medical înainte de a permite hrănirea copiilor cu soia.

Agenția franceză de securitate alimentară a alimentelor a tras semnalul de alarmă cu privire la consumul de soia încă din anul 2000. Autoritățile din SUA (Food and Drug Administration, FDA) nu au fost niciodată de acord să dea pentru soia calificativul GRAS (Generaly Recognise As Safe).

Iar Ministerul Sănătății din Noua Zeelandă spune că „produsele din soia nu trebuie să fie utilizate decât sub supravegherea medicului. Specialiștii care tratează copiii cu produse pe bază de soia din considerente medicale trebuie să fie conștienți de potențialul de interacțiune dintre produsele pentru copii pe bază de soia și funcționarea glandei tiroide”.

Efectele negative ale consumului de soia la adulți

Fitosterolii în exces pot să împiedice ovulația, favorizează apariția de celule canceroase și pot determina hipotiroidie, cu toate simptomele asociate ei: letargie, constipație, creștere în greutate, oboseală.

„Nu întâmplător călugării budiști consumă tofu, efectul acestei așa-zise brânze din soia fiind reducerea dramatică a libidoului”, spune dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist.

Produsele din soia (boabe de soia, snițele de soia, cașcaval vegetal, mezeluri vegetale, tofu, tempeh, edamame, lapte de soia) se încadrează într-o categorie de alimente numite goitrogene, care împiedică producerea normală de hormoni tiroidieni și determină mărirea glandei tiroide.

Goitrogenii sunt substanțe care pot perturba funcția tiroidiană prin inhibarea capacității organismului de a utiliza iod. Altfel spus, blochează procesul prin care iodul este încorporat în hormonii tiroidieni T4 (tiroxina) și T3 (triiodtironina).

Consumul excesiv de alimente bogate în goitrogeni poate duce la creșterea în volum a gușei, ca urmare a producției excesive de TSH (hormonul de stimulare tiroidiană), care suprastimulează glanda tiroidă și determină mărirea acesteia.

Totodată, există riscul ca astfel de alimente să inhibe acțiunea medicamentelor pentru reglarea hormonilor tiroidieni.

Alte exemple de alimente cu potențial goitrogen sunt: broccoli, conopida, guliile, kale, ridichile, varza, rucola, hreanul, varza de Bruxelles, bok choy.

Urmărește CSID.ro pe Google News