La începutul acestui an, experţii Asociației Pro Consumatori au realizat o analiză a laptelui de capră ce se vinde în marile lanțuri de magazine din țara noastră. Scopul a fost să se verifice dacă mitul că produsele ecologice nu au aditivi alimentari. La studiu au participat doar două mărci de lapte (acestea fiind disponibile). Conform informațiilor publicate de APC s-a găsit un aditiv și în laptele de capră ecologic (citrați de sodiu).
“Firesc ar fi ca produsele ecologice să nu conțină aditivi alimentari, însă realitatea este cu totul alta. Cel mai bun lapte de capră atât din punct de vedere organoleptic, dar şi din punct de vedere al nutrienţilor continuţi şi al beneficiilor aduse organismului este laptele de capră nestandardizat, cel care nu a fost prelucrat prin extragerea unui procent de grăsime din compoziția acestuia” a explicat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.
”Din păcate, 99% dintre cei care consumă frecvent lapte de capră nu ştiu să facă diferenţa, pe baza informaţiilor trecute pe etichetă, între un lapte standardizat şi unul nestandardizat, aşa cum îl dă capra” a mai explicat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.
„Laptele de capră este relativ apropiat de compoziția laptelui de mamă (având totuși mai multe proteine și fiind mai puțin dulce decât laptele de mamă, dar având grăsime cam la fel: 3,8% laptele de capră, 4,0% laptele de mamă). Laptele de capră are mai puțin colesterol decât laptele de vacă. Mulți consumatori au remarcat că laptele de capră prezintă o digestibilitate mai bună decât laptele de vacă, fără stres metabolic, iar produsele din lapte de capră ar fi mai bine tolerate de corpul omenesc” a explicat Prof. univ. dr. Ion Schileru, ASE București.