Legătura dintre coenzima Q10 (ubiquinona) şi afecţiunile renale cronice

Administrarea de coenzima Q10, un nutrient asemănător vitaminelor, care contribuie la producerea energiei în interiorul celulei, poate fi de un real ajutor persoanelor care suferă de afecţiuni renale cronice, potrivit unei meta-analize realizate pe şapte studii clinice.
  • Publicat:
Legătura dintre coenzima Q10 (ubiquinona) şi afecţiunile renale cronice

Administrarea de coenzima Q10, un nutrient asemănător vitaminelor, care contribuie la producerea energiei în interiorul celulei, poate fi de un real ajutor persoanelor care suferă de afecţiuni renale cronice, potrivit unei meta-analize realizate pe şapte studii clinice. Comparând aceste şapte studii clinice, oamenii de ştiinţă au concluzionat că acest nutrient, coenzima Q10, poate fi de un real ajutor persoanelor care suferă de afecţiuni renale cronice.

Cunoscută în general ca fiind vitamina care îţi protejează inima, coenzima Q10 este un antioxidant de excepţie care, după cum s-a demonstrat, pătrunde în acele mici „fabrici de energie” ale celulelor, numite mitocondrii, acolo unde oxigenul este folosit, oferindu-i celulei energia necesară pentru a trăi. Pentru a produce energie, celula are nevoie de coenzima Q10.
În afară de proprietăţile benefice care privesc sănătatea inimii, Q10 influenţează pozitiv metabolismul celular afectat de vârstă şi permite combaterea semnelor de îmbătrânire care încep la nivel celular.

Se pare însă că administrarea coenzimei Q10 poate reduce semnificativ nivelul colesterolului total, al LDL colesterol-ului şi al creatininei, toţi aceştia fiind consideraţi factori de risc pentru afecţiunile renale. Această nouă meta-analiză a fost publicată în jurnalul Current Pharmaceutical Design.

Colesterolul ridicat dublează riscul afecţiunilor renale

Cercetări anterioare au demonstrat că nivelurile anormale de colesterol pot reprezenta un pericol pentru rinichi. Persoanele care au probleme cu colesterolul prezintă un risc de două ori mai mare de a dezvolta o boală renală cronică, de-a lungul vieţii, iar bolile cardiovasculare sunt cauza principală a deceselor în rândul pacienţilor cu boli renale. Pe lângă creşterea riscului de boală cardiovasculară, colesterolul se poate depune pe pereţii arterelor ceea ce poate determina diminuarea circulaţiei sangvine către rinichi, lucru care poate duce, în timp, la pierderea funcţiei renale.

Afectarea rinichilor

Există o legătură între un nivel ridicat al creatininei şi existenţa unei boli renale cronice. Când rinichii sunt deterioraţi sau afectaţi de boală, capacitatea lor de filtrare este redusă.
Creatinina este un produs rezultat în urma metabolismului muscular, pe care rinichii sănătoşi îl pot elimina fără probleme. În cazul pacienţilor cu probleme renale, nivelul creatininei tinde să crească, deoarece funcţia renală este afectată şi orice strategie prin care se poate diminua nivelul de creatinină, este benefică pentru rinichi.

Ajutor în insuficienţa cardiacă

Coenzima Q10 s-a dovedit a fi de importanţă vitală pentru pacienţii care suferă de insuficienţă cardiacă cronică. Un studiu, publicat în 2014 în  Journal of the American College of Cardiology, Heart Failure, a demonstrat  că suplimentarea cu coenzima Q10 a îmbunătăţit funcţia cardiacă şi a scăzut mortalitatea asociată cu insuficienţa cardiacă cu 43%.

Alegeţi întotdeauna produse documentate, realizate conform normelor GMP şi cu avizul medicului

Organismul uman poate sintetiza coenzima Q10, dar, producţia endogenă de Q10 începe să scadă destul de devreme, în jurul vârstei de 20-25 de ani. Anumite afecţiuni contribuie şi mai mult la această scădere de Q10, în acest caz, administrarea unui supliment alimentar cu coenzima Q10 putând aduce beneficii reale stării noastre de sănătate.
Este esenţial, însă, să alegem un supliment alimentar cu Q10 care are biodisponibilitatea documentată, deoarece organismul absoarbe destul de greu această substanţă.

Sursa: The Effects of Coenzyme Q10 Supplementation on Metabolic Profiles of Patients with Chronic Kidney Disease: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials

Journal: Current Pharmaceutical Design
Volume:24, Issue: 3, Year: 2018 Pages:3710-3723

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: