Legătura dintre relațiile toxice, abuzul de substanțe și sănătatea mintală

Relațiile toxice au legătură cu adicțiile și starea mintală.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Legătura dintre relațiile toxice, abuzul de substanțe și sănătatea mintală

Relațiile toxice – spun cercetătorii – pot influența sănătatea fizică și mintală și pot produce un nivel semnificativ de degradare, iar relațiile apropiate de calitate pot fi „salvatoare de vieți”. Cu dovezi calitative și accent pe abuzul de droguri, acest studiu contribuie la domeniul cercetării privind relațiile apropiate și sănătatea, mai ales sănătatea mintală.

Relațiile toxice, un factor de influență negativă asupra sănătății fizice și mentale

Prin cazurile a doi pacienți cu un dosar de dependență de droguri și diagnosticați cu tulburări de sănătate mintală, cercetătorii au văzut cum anumite relații toxice r putea favoriza abuzul de substanțe, care ar putea avea legătură, la rândul lor, în unele cazuri, cu dezvoltarea unor tulburări mintale severe. Într-o notă pozitivă, s-a putut observa și că un program de sănătate mintală cu o abordare relațională care promovează relații de înaltă calitate între pacienți a promovat bunăstarea emoțională a persoanelor cu tulburări mintale grave și un istoric de dependență și relații toxice în viața de noapte. Concret, programele de sănătate mintală axate pe dezvoltarea și cultivarea relațiilor de calitate între pacienți pot fi un context în care să se abordeze impactul relațiilor toxice din trecut asociate abuzului de droguri, oferind un nivel mai mare de încredere și contact social, care sunt absolut esențiale.

Literatura în domeniul abuzului de droguri și alcool a stabilit că prietenii sau partenerii sexuali au jucat un rol important atât în introducerea inițială în rândul opiaceelor, cât și în trecerea la o categorie mai „grea” de droguri: cele care se injectează. Așadar, relațiile toxice au și ele un cuvânt de spus.

Calitatea relațiilor apropiate este esențială pentru o viață mai sănătoasă

Studiul de față oferă date calitative care demonstrează cât de importantă este calitatea acelor relații cu colegii și partenerii sexuali pentru a înțelege introducerea în abuzul de substanțe. Studiul efectuat arată trăsături particulare ale contextului relațional care a favorizat consumul de droguri și care servește la calificarea unor astfel de relații drept toxice și abuzive. Rezultatele studiului reiterează, de asemenea, calitativ, ceea ce au descoperit alte studii în domeniul dependenței de substanțe: mai exact, faptul că tinerii pot folosi droguri pentru a se lega de „prieteni”, pentru a câștiga statut în rândul semenilor și pentru a „evada” din realitate.

În ceea ce privește acest ultim aspect, constatările în domeniul sexual-afectiv adaugă mai multe dovezi cu privire la un nivel mai mare de violență prezent în relațiile sexuale afective sporadice din mediul vieții de noapte, lucru care este explorat de literatura privind victimizarea violenței de gen. Cu toate acestea, datele obținute în urma studiului de față avansează aceste cunoștințe, arătând în mod crucial că astfel de relații sexuale-afective sporadice violente pot impulsiona consumul de droguri și pot deteriora sănătatea mintală a victimelor.

Calitatea relațiilor apropiate este încă o dată esențială pentru o viață mai sănătoasă. Rezultatele reiterează cu date calitative de la doi pacienți ceea ce au arătat alte cercetări cantitative în domeniul dependenței: rețelele toxice de grupuri de prietenie între egali în care are loc consumul de droguri sunt susceptibile de a fi locuri de exploatare reciprocă, înșelăciune și neîncredere. Cunoștințele științifice privind motivația utilizării noilor substanțe psihoactive sunt încă limitate, în special din perspectiva metodei calitative.

Sursa: Research Gate

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult