Legătura neașteptată între apa pe care o bei și tensiunea arterială. Ce spun experții cardiologi

Cercetările recente din domeniul cardiologiei au evidențiat o constatare crucială privind tensiunea arterială și deshidratarea.
  • Publicat:
Legătura neașteptată între apa pe care o bei și tensiunea arterială. Ce spun experții cardiologi
Legătura neașteptată între apa pe care o bei și tensiunea arterială. Ce spun experții cardiologi

Deshidratarea apare atunci când organismul pierde mai multe lichide decât primește, ducând la o scădere a volumului sanguin.

Deshidratarea declanșează, totodată, eliberarea hormonului vasopresina, care face ca vasele de sânge să se contracte, alt factor ce duce la creșterea tensiunii. Acest cumul de aspecte poate face ca deshidratarea să fie un risc major pentru persoanele cu hipertensiune​​.

„Când devii deshidratat, volumul de sânge scade, ceea ce poate duce inițial la o scădere a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, pe măsură ce corpul încearcă să compenseze, eliberează anumiți hormoni care contracta vasele de sânge, cauzând astfel creșterea tensiunii arteriale. Acest lucru înseamnă că deshidratarea poate rezultă paradoxal atât în tensiune arterială scăzută, cât și ridicată”, a explicat Ian Del-Conde, medic cardiolog.

Lipsa fluidelor poate declanșa procese care duc la dezvoltarea insuficienței cardiace

Potrivit experților, atunci când oamenii beau mai puține lichide și concentrația de sodiu seric crește, organismul încearcă să rețină apa, apoi activează procese despre care se știe că ar contribui la dezvoltarea insuficienței cardiace.

Insuficiența cardiacă apare atunci când inima nu mai pompează eficient sângele. Atunci când o persoană are insuficiență cardiacă, celulele din corp nu primesc suficient sânge, ceea ce poate provoca oboseală și dificultăți de respirație, potrivit American Heart Association (AHA).

„Deși hidratarea poate juca un rol important, reține că este doar unul dintre aspectele prevenției insuficienței cardiace. Este important de menționat că cei mai frecvenți factori de risc pentru apariția insuficienței cardiace sunt tensiunea arterială crescută și boala coronariană. Acestea sunt controlabile cu o dietă sănătoasă, monitorizarea tensiunii arteriale și evitarea excesului de toxine în organism”, mai spune dr. Mountis.

Alte băuturi care te ajută să ai o inimă sănătoasă

S-a constatat că anumite băuturi, cum ar fi ceaiul de hibiscus, sucul de rodie, sucul de sfeclă și laptele cu conținut scăzut de grăsimi, susțin o tensiune arterială sănătoasă prin furnizarea de nutrienți și compuși esențiali care promovează sănătatea inimii și relaxarea vaselor.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult