Leucemia este un tip de cancer al sângelui şi al măduvei osoase care pare să facă din ce în ce mai multe victime în ultimii zeci de ani. Fumatul, expunerea repetată la radiaţii, mutaţiile genetice apărute ca urmare a expunerii la anumite substanţe chimice, istoricul familial se numără printre factorii de risc ai acestui tip de cancer. Un studiu publicat recent în revista Nature arată însă că şi vârsta înaintată poate determina mutaţii la nivelul celulelor sangvine.
O echipă de cercetători de la Centrul Riken pentru Ştiinţe Medicale Integrative din Japonia a descoperit că înaintarea în vârstă este un factor de risc în apariţia leucemiei, mai ales dacă sunt prezente anumite mutaţii în limfocite, celule care alcătuiesc sistemul nostru imunitar, cum ar fi celulele T şi celulele B.
Savanţii au constatat că mutaţiile celulelor sangvine de tip B sunt mai pronunţate la populaţia europeană îmbătrânită, astfel încât este justificată creşterea numărului de cazuri de leucemie limfocitară cronică. În schimb, mutaţiile prezente la populaţia din Japonia prezintă o particularitate ce favorizează leucemia cu celule T.
Astfel, susţin savanţii, s-a observat că leucemia cu celule T apare de 10 ori mai des la japonezi decât la europeni, în timp ce leucemia limfocitară cronică, un tip de cancer asociat cu celulele B, este de 5 ori mai frecventă la europeni.
Aceste mutaţii cromozomiale diferă, concluzionează cercetătorii, în funcţie de contextul genetic şi de mediu.
De asemenea, s-a constatat că mutaţiile clonale HSC, adică la nivelul celulelor sangvine localizate în măduva osoasă, pot fi un bun predictor al cancerului de sânge. Astfel, un simplu test de sânge poate identifica aceste mutaţii la nivelul ADN-ului, indicând probabilitatea sau riscul unei persoane de a dezvolta mai târziu în viaţă o formă de cancer.
Din păcate, majoritatea cazurilor de leucemie nu pot fi prevenite, deoarece nu se cunosc cu certitudine cauzele care au dus la apariţia bolii.
Există însă câţiva factori de risc ce pot fi evitaţi pentru a limita riscul dezvoltării bolii. Fumatul este un astfel de exemplu, însă în privinţa vârstei nu putem face nimic – toţi îmbătrânim, fie că vrem sau nu.
Iată care categoriile de persoane predispuse la apariţia unei forme de cancer al sângelui, fie că vorbim de leucemie acută sau cronică mieloidă ori leucemie acută limfoblastică: