Lipsa acestui mineral te-ar putea îmbolnăvi de diabet și ficat gras

Potrivit oamenilor de știință americani, zincul poate avea efect protector împotriva riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
  • Publicat:
Lipsa acestui mineral te-ar putea îmbolnăvi de diabet și ficat gras
Foto: Shutterstock

Riscul de diabet și ficat gras non-alcoolic e mai ridicat în rândul persoanelor care nu au un aport corespunzător de zinc, arată un studiu publicat recent în jurnalul medical eLife. Cercetătorii au descoperit inclusiv mecanismul ce stă la baza acestei legături între zinc și riscul de diabet și ficat gras.

Blocarea unei proteine ar putea reduce riscul de diabet și ficat gras

Specialiștii au descoperit că proteina SLC39A5 ar putea împiedica asimilarea corectă a zincului, blocarea acesteia fiind asociată cu un risc mai mic de rezistență la insulină și leziuni hepatice survenite pe fondul acumulării de grăsime în ficat.

Ei au analizat datele genetice a 580.000 de participanți de origine europeană, dintre care 62.000 erau diagnosticați cu diabet, restul fiind sănătoși. Observând rezultatele, autorii au descoperit o asociere între proteina SLC39A5 și riscul crescut de dezvoltare a diabetului de tip 2.

Savanții au examinat funcția SLC39A5 la șoarecii modificați genetic cărora le-a fost „anihilată” această proteină. După o perioadă în care animalele de laborator au primit hrană bogată în grăsimi și fructoză pentru a li se induce obezitatea, s-a observat o reducere substanțială a nivelurilor de glucoză din sânge în comparație cu șoarecii care prezentau proteina respectivă.

De asemenea, s-a observat o reducere a rezistenței la insulină, precum și o depunere mai mică de grăsime în ficat, pe măsură ce nivelul de zinc din sângele subiecților a crescut. Prin urmare, spun experții, mutația reduce probabilitatea apariției diabetului și a ficatului gras non-alcoolic.

Această descoperire demonstrează, pe de o parte, rolul protector al zincului împotriva nivelului ridicat de zahăr din sânge, iar pe de altă parte deschide noi oportunități de tratament pentru diabetul zaharat, prin blocarea proteinei SLC39A5, în cazul în care aportul de zinc provenit din alimente sau suplimente este insuficient.

Zincul și diabetul

Zincul este un mineral foarte important pentru reglarea nivelurilor de glucoză în sânge. Acest mineral ajută la secreția și acțiunea insulinei, hormonul care permite celulelor să preia glucoza din sânge.

O deficiență de zinc poate duce la tulburări ale echilibrului glucozei, ceea ce este un factor de risc pentru diabetul de tip 2.

De asemenea, zincul poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității celulelor la insulină, ajutându-le să preia glucoza mai eficient. Rezistența la insulină este o caracteristică comună în diabetul de tip 2, în care celulele devin mai puțin sensibile la acțiunea insulinei.

Nu în ultimul rând, zincul oferă protecție celulelor beta pancreatice, esențiale pentru menținerea secreției normale de insulină, și ajută la reducerea inflamației cronice, care este adesea asociată cu diabetul de tip 2 și poate agrava rezistența la insulină.

Alimente bogate în zinc

Din toate motivele expuse mai sus, este foarte important să avem o dietă echilibrată, din care zincul să nu lipsească, iar în cazul unei carențe severe, se poate apela la suplimente, dar numai la recomandarea medicului.

Printre alimentele bogate în zinc se numără: carnea de vită, ouăle (în special gălbenușul), fructele de mare, leguminoasele (năut, linte, fasole), mazărea, sparanghelul, semințele de dovleac, semințele de susan, migdalele, caju, ciocolata neagră, iaurtul, brânza, laptele, cerealele fortificate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: