Lista bizară, în creştere, a simptomelor provocate de coronavirus. Profesor Harvard: Este umilitor pentru noi ca medici

La mai mult mult de şase luni de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, lista simptomelor cauzate de COVID-19 este încă în creştere.
  • Publicat:

La mai mult mult de şase luni de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, lista simptomelor cauzate de COVID-19 este încă în creştere.

Dincolo de semnele cele mai comune de tuse, febră, scurtarea respiraţiei, pacienţii au raportat: tulburări gastrointestinale, pierderea mirosului şi a gustului, dureri musculare şi chiar leziuni la nivelul degetelor de la picioare, cunoscute ca „degetele Covid”.

Cu peste 16,5 milioane de cazuri confirmate la nivel mondial, cercetatorii au obţinut mai multe informaţii despre semnele de avertizare timpurie de infecţie şi rolul pe care aceasta îl joacă în organism. Aceste noi descoperiri scot la lumină efectele virusului asupra organismului, când pacienţii au cel mai mare risc de infectare a altora şi modalităţi potenţiale de tratament.

După ce un număr mare de oameni s-au vindecat, efectele pe termen lung ale bolii sunt, de asemenea, în curs de dezvoltare, inclusiv simptome care nu vor dispărea.

„Covid-19 poate duce la boli prelungite, chiar şi în rândul adulţilor tineri, fără afecţiuni medicale cronice care stau la baza”, potrivit unui raport al Centrului pentrul Controlul bolilor şi Prevenirea acestor, din 24 iulie. Acelaşi raport a constatat că unu din trei adulţi simptomatici care au fost intervievaţi încă nu au fost complet vindecaţi între două şi trei săptămâni după testarea pozitivă pentru Covid-19.

„Este o infecţie atât de unică în capacitatea sa de a provoca daune atât de multe moduri diferite, în atât de multe sisteme de organe diferite”, a declarat Andrew Chan, profesor de imunologie şi boli infecţioase la Harvard T.H. Chan School of Public Health şi co-fondator al COVID Simptom Study app. „A fost foarte umilitor pentru noi ca medici şi ca o comunitate ştiinţifică.”

Creşterea listei de simptome Covid-19, pe termen scurt şi lung, este încă un alt exemplu de înţelegere a evoluţiei bolii, de la modul în care se răspândeşte până la cât de repede o persoană se poate reinfecta şi la ce tratamente pot fi eficiente.

Ce spun cele mai recente studii despre simptomele COVID-19

Un studiu recent al CDC a identificat mai multe simptome comune în infecţie. „Dintre cei 164 de pacienţi simptomatici COVID-19, aproape toţi au prezentat febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie”, potrivit unui raport din 17 iulie al agenţiei. „Cu toate acestea, o mare varietate de alte simptome au fost, de asemenea, raportate; frisoane, mialgie (dureri musculare), dureri de cap, oboseală, şi prezenţa a cel puţin unui simptom gastro-intestinale (cel mai frecvent diaree) au fost raportate de către „50% din pacienţi.”

Aceste descoperiri se aliniază cu cercetările anterioare, cum ar fi unul de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii încă din februarie, care a constatat simptome comune ale unei infecţii respiratorii au fost comune la Covid-19 pacienţi din China. Cele mai frecvente semne dintre cele peste 55.000 de cazuri confirmate au fost: febră (87,9 % din cazurile confirmate), tuse uscată (67,7%), oboseală (38,1 %), spută [flegmă] producţie (33,4%), scurtarea respiraţiei (18,6 %), durere în gât (13,9 %), şi dureri de cap (13,6 %).

Aceste sondaje de la începutul pandemiei nu au detectat însă şi simptomele mai blânde sau subtile. Deseori persoanele cu simptome mai puţin alarmante nefiind detectate.

Pentru a nu exclude şi simptomele mai subtile ale COVID-19, profesorul Chan de la Universitatea Harvard şi echipa lui au dezvoltat COVID Simptom Study app, o aplicaţie mobilă care permite utilizatorilor autoraportarea simptomelor de zi cu zi, dacă au fost confirmaţi cu noul coronavirus.

Lista oficială a simptomelor provocate de infecţia cu  coronavirus sunt:

• Febră şi frisoane (peste 38 de grade)
• Tuse
• Scurtarea respiraţiei sau greutatea în a respira
• Oboseală
• Durere musculară
• Durere de cap
• Pierdere subită a mirosului şi gustului
• Durere de gât
• Congestie sau nasul curgător
• Greaţă
• Diaree

Pe lângă acestea, se mai poate adăuga şi simptomul numit „degetele COVID”. El a fost observat de medici pediatri dermatologi de la Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Dr. Amy Paller, dermatolog, spune că a sesizat aceste leziuni la copii şi adulţi tineri: „Leziunile sunt similare degerăturilor şi pot fi însoţite de mâncărime, durere sau senzaţie de arsură.”

Este posibil ca aceste leziuni să fie cauzate de inflamaţii ale vaselor de sânge, ca reacţie la infecţia cu virusul SARS-CoV-2, dar se vindecă spontan în majoritatea cazurilor, au observat specialiştii dermatologi.

Această listă nu include toate posibilele simptome. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor va continua să actualizeze lista.

Când să soliciţi asistenţă medicală de urgenţă

Dacă prezinţi oricare dintre aceste semne, solicită imediat asistenţă medicală de urgenţă:
• Probleme de respiraţie
• Durere sau presiune persistentă în piept
• Confuzie
• Incapacitatea de te trezi sau de a rămâne treaz
• Buze sau faţă albăstrui
Această listă nu include toate simptomele posibile.


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandări: