Începând cu data de 1 decembrie 2023, persoanele cu risc crescut și cele cu vârsta peste 65 de ani din România beneficiază de vaccinuri compensate integral. Printre vaccinurile gratuite pentru adulți se numără cel pentru pneumonie, varicelă, rujeolă și hepatită de tip B. Vaccinul anti-HPV, unul dintre cele mai scumpe, este însă compensat doar 50% pentru femeile cu vârsta până în 45 de ani.
Serurile se eliberează de către farmaciile aflate în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, pe baza rețetei electronice, prescrisă în regim compensat de medicul de familie sau medicul specialist.
În continuare prezentăm lista de vaccinuri compensate la adulți și procentul de compensare, precum și prețul orientativ al acestor vaccinuri.
Următoarele vaccinuri sunt compensate 100% pentru anumite categorii de persoane.
Vaccinul pneumococic – compensat 100% pentru:
Vaccinul meningococic – compensat 100% pentru:
Vaccinul împotriva difteriei, tetanosului și pertusissului (dTPa) – compensat 100% pentru:
Vaccinul împotriva hepatitei B – compensat 100% pentru:
Vaccinul ROR (împotriva rujeolei-oreionului-rubeolei) – compensat 100% pentru:
Vaccinul împotriva varicelei – compensat 100% pentru:
Vaccinul HPV este compensat 100% doar pentru fetele și băieții cu vârsta între 11 și 19 ani. Femeile până la 45 de ani care doresc să se vaccineze anti-HPV beneficiază de o reducere de 50%. Costul unei doze de vaccin anti-HPV este de aproximativ 650 de lei.
Așadar, pentru imunizarea împotriva virusului care determină cancerul de col uterin (dar nu numai) și care presupune administrarea a 3 doze de vaccin pe parcursul unui an, o femeie adultă va trebui să plătească 975 de lei.
Este singurul vaccin care protejează împotriva dezvoltării cancerului de col uterin, de vulvă, de penis sau de cap și gât, care iau naștere ca rezultat al modificărilor induse de virus la nivelul celulelor pe care le colonizează. Vaccinul anti-HPV este recomandat indiferent dacă femeile și-au început sau nu viața sexuală și indiferent dacă sunt infectate sau nu cu tulpini HPV.
Vaccinarea s-a dovedit că poate stopa sau încetini procesul de mutageneză (alterare a ADN-unui celular), responsabil de modificarea malignă a celulelor din colul uterin, din țesuturile vulvei, din zonele feței și a gâtului, din penis, spune dr. Claudia Dobocan.
Pentru vaccinul anti-HPV, prețul fără compensare pentru o doză este de aproximativ 650 de lei, în condițiile în care imunizarea la adulți presupune vaccinarea cu 3 doze.
Un alt vaccin scump este cel meningococic, care are prețuri ce variază, în funcție de producător și tipul vaccinului, între 220 și 478 de lei. Imunizarea poate fi obținută cu o doză sau două doze, în funcție de tipul de vaccin ales.
Vaccinul pneumococic, care se administrează o singură dată, costă aproximativ 280 de lei, iar vaccinul varicelic costă în jur de 200 de lei, în condițiile în care sunt necesare 2 doze pentru imunizare.
Vaccinul împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive (DTPa) se administrează într-o doză și costă aproximativ 120 de lei. Adulţii ar trebui să primească o doză de rapel fie de DTPa, fie dT (un vaccin diferit, care protejează împotriva tetanosului şi a difteriei, dar nu împotriva pertussis) la fiecare 10 ani sau după 5 ani în cazul unei răni sau arsuri grave ori contaminate puternic.
„Studiile arată că la un anumit interval de timp, de exemplu de 5 ani, 10 ani, 15 ani, se modifică titrul protector și protecția conferită de vaccin. De exemplu, la vaccinarea tetanică și difterică, majoritatea persoanelor fac ultimele doze la 14 ani. Foarte puțini oameni știu că după trecerea unui interval de timp de 10 ani, titrul protector scade, de aceea este absolut necesar un rapel la 10 ani de la ultima vaccinare, respectiv la vârsta de 24 de ani”, a declarat dr. Emilian Popovici pentru Adevărul.ro.
Vaccinul rujeolă-oreion-rubeolă (ROR) costă aproximativ 74 de lei și sunt necesare 2 doze, administrate la distanță de cel puțin 28 de zile, pentru imunizare completă.
Vaccinul pentru hepatita B, varianta pentru adulți, costă aproximativ 65 de lei și sunt necesare 3 injecții.
Vaccinul împotriva gripei se face în doză unică și este compensat 50% pentru persoanele cu vârsta mai mare de 45 de ani și mai mică de 65 de ani, fără boli cronice. De vaccin gripal gratuit beneficiază: