Femeile care lucrează în ture de noapte au cu aproximativ 50% mai multe şanse să dezvolte cancer ovarian, spun cercetătorii. Studiul a fost făcut pe aproximativ 3.000 de femei.
O explicaţie posibilă ar putea fi întreruperea hormonului melatonină, care reglează ceasul biologic. Se presupune că în turele de noapte se produc efecte de reducere a nivelului de estrogen, hormon care protejează împotriva deteriorării ADN-ului, spun aceştia.
Agenţia Internaţională pentru cercetări asupra cancerului a identificat anterior că turele de noapte dereglează ceasul biologic al corpului, iar acest lucru poate fi cauza ce duce la apariţia cancerului.
Rezultatele sunt însă valabile numai pentru femeile cu vârste de peste 50 de ani, spun cercetătorii.
În schimb, profesorul Paul Pharoah, de la Universitatea din Cambridge, menţionează că riscul de a dezvolta cancer nu a crescut treptat din cauza turelor de noapte, ceea ce înseamnă că această legătură nu poate fi una de cauzalitate.
Mai important, femeile care lucrează în ture de noapte au mai puţini copii, iar acest lucru contează mai mult în dezvoltarea cancerului ovarian decât în cazul celui de sân.
Sursa: bbc.co.uk
Autor: Daniela Rădeanu