Lumina difuză ar putea fi considerată romantică, dar dacă ocazia de care ai parte face să fie de fapt o cină, ai putea sacrifica gustul mâncării în numele iubirii. De-a lungul anilor, în numeroase studii s-a vorbit despre cum anumite aspecte precum auzul muzicii poate afecta gustul mâncării. Acum, cercetătorii sugerează că cu cât vezi mai bine mâncarea, cu atât este mai bună. Nu degeaba se spune că mai întâi mâncăm din priviri!
Un studiu recent condus de Școala de Business și Economie a Universității Maastricht din Olanda evaluează ”influența intensității luminii asupra percepției intensității gustului” și descoperă că cu cât lumina este mai intensă, cu atât gustul este mai intens. În timpul studiului, clienților li s-a servit preparate identice la un restaurant fine dining, iar singurul aspect modificat a fost intensitatea luminii.
Astfel, aceștia au fost rugați să ofere note preparatelor, dar și luminii. Se pare că indiferent de intesitatea luminii, aceasta a fost plăcută, doar că ”invitații aflați într-un ambient mai luminos au notat preparatele ca fiind mai intense față de clienții care au mâncat în lumină difuză”, explică autorii lucrării.
Interesant este că în lucrarea publicată în jurnalul Food Quality and Preference sugerează că lumina poate oferi beneficii pentru sănătate. Mai exact, este o strategie pentru reducerea consumului de sare și zahăr la masă, explică autorii studiului.
”Lumina difuză îi face pe oameni să mestece pentru mai mult timp, să se relaxeze și este ideală pentru o cină romantică”, spune Ben Tish, director culinar la un restaurant din Londra, pentru Telegraph.