Majorarea valorii tichetelor a crescut numărul de donatori, iar centrele de transfuzii nu mai fac față

  • Publicat:
Majorarea valorii tichetelor a crescut numărul de donatori, iar centrele de transfuzii nu mai fac față
Sursa foto: shutterstock

Centrele de Transfuzii din țară nu mai fac față numărului mare de donatori de sânge, după ce valoarea tichetelor de masă pe care aceștia le primesc a crescut de peste 4 ori de la începutul anului: de la 67 de lei la 280 de lei.

Mai mult, donatorii primesc și o zi liberă și o reducere de 50% la transportul în comun.

„Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când am avut maxim 5 donatori pe zi, anul acesta e plin la noi. De obicei, la început de an, lumea nu prea vine la centru. În medie, într-o zi normală, avem în jur de 15 donatori într-o zi. În 2024, în schimb, am avut câte 40-50 de donatori pe zi”, a explicat Adina Beudean, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bistrița.

Ei bine, instituția medicală a decis în zilele de 8 și 9 ianuarie și stopeze donarea de sânge în cazul donatorilor cu grupa A II RH pozitiv.

„Stocul pentru aceste componente sanguine depășește momentan necesitatea”, se arată în mesajul afișat pe ușa instituției, dar și pe rețelele sociale.

Sursa foto: Facebook/donare Sange Bistrita
Sursă foto: Facebook/Donare Sânge Bistrița

Aceeași situație se prezintă și la Sibiu, acolo unde Centrul de Transfuzie Sanguină a decis limiteze numărul donatorilor la maxim 60 de persoane/zi.

„Datorită creșterii fluxului de donatori în această perioadă, pentru buna gestionare a resurselor vă rugam să urmariți pagina noastra de Facebook, unde vom posta necesarul pe grupe de sânge. Numărul donatorilor va fi restricționat la max. 60/zi și vor avea prioritate donatorii fideli. Când se atinge limita, se oprește accesul la fișier. Vă mulțumim pentru înțelegere!”, au transmis, pe rețelele sociale, reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu.

Ce spun psihologii despre acest fenomen

Majorarea tichetelor acordate pentru cei care donează sânge este motivul pentru care centrele de transfuzii sunt pline până la refuz, situație rar întâlnită în țara noastră, unde a devenit ceva normal ca sângele să lipsească, iar medicii să facă frecvent apel la oameni pentru donare.

 „Dintre cei care au donat dincolo de procentul care era constant, foarte puțini sunt convinși de beneficiul gestului propriu. În primul rând a contat considerentul material, pentru că oamenii sunt săraci, caută să câștige facil, iar această modalitate este foarte la îndemână, foarte rapidă și ușoară“, a declarat psihologul Keren Rosner.

Citește și: Valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge va crește de la 1 ianuarie 2024. Cât vor primi cei care donează

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult