Mănânci cât vrei și nu te îngrași? De vină poate fi o genă defectă

  • Publicat:
  • Actualizat:
Mănânci cât vrei și nu te îngrași? De vină poate fi o genă defectă
Sursa foto: Shutterstock

Nu te îngrași, deși mănânci orice îți poftește inima? Burgeri, pizza, prăjituri, sucuri – pe toate le bifezi și, cu toate astea, greutatea ta nu este afectată? Consideră-te norocoasă! Ai putea fi posesoarea unei mutații genetice care te ferește de obezitate.

Mănânci cât vrei și nu te îngrași?

Cercetătorii americani au descoperit că persoanele care prezintă o mutație rară la nivelul genei GPR75 au cu 54% mai puține șanse să dezvolte obezitate decât cele care nu au această variantă genetică.

Așa se explică, probabil, de ce unii dintre noi ne îngrășăm mai rapid chiar dacă ținem o dietă relativ sănătoasă, în vreme ce tu mănânci orice-ți place și nu te îngrași deloc.

Desigur, „dieta relativ sănătoasă” are multe nuanțe. Pentru unele persoane poate însemna 3.000 de calorii (sau mai multe) pe zi constând într-un meniu la fast-food și nimic altceva pe lângă, pentru alții poate însemna mai puțin de 1.000 de calorii, deci înfometare.

Studiul privind mutația genetică a fost publicat în revista Science și este una dintre cele mai cuprinzătoare cercetări de până acum despre genetică și obezitate, scrie The Independent.

Din cele peste 640.000 de persoane din Mexic, SUA și Marea Britanie ale căror date genetice au fost analizate de cercetătorii de la Regeneron Genetics Center, una din 3.000 prezenta această mutație genetică rară.

De asemenea, s-a constatat că aceste persoane „defecte” au o greutate cu aproximativ 12 kilograme mai mică decât persoanele care nu prezintă această mutație a genei GPR75.

Descoperirea ar putea fi un bun punct de plecare pentru dezvoltarea de noi tratamente eficiente contra obezității, spun reprezentanții companiei Regeneron Genetics Center.

Savanții au testat modul în care gena „defectă” influențează greutatea prin modificarea genetică a șoarecilor de laborator.

Astfel, ei au observat că animalele cu această mutație au luat cu 44% mai puțin în greutate decât cele care nu au această variantă genetică rară, deși ambele grupuri fuseseră hrănite cu aceleași alimente bogate în grăsimi și în aceeași cantitate.

Noi studii urmează să evalueze dacă această mutație rară a genei GPR75 – care îți permite să mănânci ce vrei și să nu te îngrași – ar putea avea un rol și în prevenirea afecțiunilor asociate de regulă obezității, cum ar fi bolile cardiovasculare, steatoza hepatică (boala de ficat gras) și diabetul zaharat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult