Condimentul care „sufocă” creierul. Îl punem zilnic în mâncare – să fie oare cauza demenței?

Excesul de sare și boala Alzheimer. Cum este afectat creierul dacă mănânci foarte sărat?
  • Publicat:
Condimentul care „sufocă” creierul. Îl punem zilnic în mâncare - să fie oare cauza demenței?
Foto: Envato

Excesul de sare din regimul alimentar ar putea sta la baza declinului cognitiv specific bolii Alzheimer, una dintre cele mai cunoscute forme de demență. Un nou studiu arată că excesul de sare poate afecta circulația sângelui către creier, dar și activitatea neuronală, fenomene care duc la degradarea memoriei. 

Într-o cercetare publicată recent în revista Cell Reports, oamenii de știință explică modul în care este distrus creierul de consumul excesiv de sare.

Utilizând tehnici speciale de neuroimagistică pentru a examina hipotalamusul, zona integrativă importantă pentru funcţia endocrină, metabolică, vegetativă şi comportamentală, ei au descoperit că participanții care aveau o dietă bogată în sare prezentau un fenomen neobișnuit la nivel cerebral.

Când mâncăm foarte sărat, creierul declanșează un mecanism de autoapărare pentru a ține sub control nivelul de sodiu în sânge. Astfel, este stimulată producția de vasopresină, un hormon antidiuretic care joacă un rol foarte important în acest sens, explică dr. Javier Stern, profesor în neuroștiințe la Universitatea Georgia.

Spre deosebire de studii precedente, care indicau o posibilă legătură între activitatea neuronală și creșterea presiunii sanguine, cercetătorii au descoperit că activarea neurotransmițătorilor care au determinat producția sporită de vasopresină a declanșat o scădere a circulației sângelui, prin vasoconstricția (îngustarea) arterelor de la nivel cerebral.

Rezultatele ne-au luat prin surprindere, deoarece am observat că vasele de sânge se îngustează ca răspuns la consumul excesiv de sare. Acest fenomen este des observat în cazul pacienților cu boala Alzheimer sau după un infarct de miocard ori accident vascular cerebral. Este ca o hipoxie constantă care distruge treptat țesutul cerebral, a adăugat medicul.

Studiul ridică întrebări esențiale privind impactul hipertensiunii arteriale asupra sănătății creierului, mai ales că peste jumătate din cazurile de HTA sunt asociate cu excesul de sare din alimentație.

Sarea se găseşte în mod natural în diverse produse care fac parte din dieta noastră zilnică. Cu toate acestea, sarea este folosită în mod intenţionat pentru îmbunătăţirea gustului şi prelungirea termenului de valabilitate.

Printre alimentele cu cel mai mare conţinut de sare se numără mezelurile, murăturile, conservele, măslinele, carnea afumată, peştele marinat, cerealele, pâinea, ketchupul, sosul de soia, maioneza, diverse mixuri de condimente de tip vegeta, chipsurile, alunele, popcornul, supele la plic şi diverse brânzeturi.

Cantitatea de sare recomandată zilnic este de aproximativ 5 grame, adică o linguriţă. În cazul persoanelor cu vârste peste 50 de ani sau pentru cei care suferă deja de hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă congestivă, boală cronică de rinichi, diabet zaharat sau osteoporozăaportul de sare ar trebui să se limiteze la doar 1,5 – 2 grame/zi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: