Poate că restricţia calorică nu îţi surâde, însă dacă ai şti că aceasta, pe lângă faptul că te ajută să îţi menţii greutatea, ar încetini procesul de îmbătrânire şi ar scădea riscul de Alzheimer, ai mai strâmba din nas când auzi de alimente sănătoase şi un stil de viaţă echilibrat?
Pentru a convinge populaţia că un jurnal al caloriilor nu este deloc o idee rea, experţii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au realizat un experiment pe animale de laborator pentru a afla care sunt cu adevărat efectele restricţiei calorice asupra pierderii de celule nervoase din creier şi cum poate aceasta să ne ajute sau, din contră, să lucreze în defavoarea noastră, în ceea ce priveşte inteligenţa, memoria şi capacitatea de a învăţa.
În cadrul experimentului, cercetătorii au împărţit un grup de şoareci de laborator în 2 categorii: una care a primit cu 30% mai puţine calorii decât în mod normal şi o alta care a urmat o dietă normală.
La finalul celor 100 de zile, cât a durat studiul, specialiştii au observat că cea dintâi categorie de animale de laborator au răspuns mai bine testelor privind capacitea cognitivă.
Descoperirea poate deschide noi căi de abordare a afecţiunilor neurodegenerative, cum este boala Alzheimer, în sensul că ar putea fi elaborate metode de prevenţie eficiente care să ne ferească de aceste efecte nedorite ale îmbătrânirii.