Mâncare arsă ar putea favoriza apariţia cancerului

Nivelul crescut de acrilomide a fost descoperit în produsele care conţineau cartofi prăjiţi, precum şi în cafea.
  • Publicat:
Mâncare arsă ar putea favoriza apariţia cancerului

Acrilomida este o moleculă toxică care creşte riscul apariţiei cancerului. Aceasta se formează în timpul prăjirii sau coacerii alimentelor bogate în carbohidraţi. Chimistul Simon Cotton a analizat riscurile ingerării acestor alimente.

Motivul pentru care cunoaştem potenţialul pericol al acrilomidelor a fost descoperit într-un tunel subteran. Acum 20 de ani, muncitorii lucrau pe creasta Hallendsas din peninsula Bjare (sudul Suediei). Vacile din acea zonă au început să prezinte simptome neobişnuite, ameţeală şi uneori leşin şi moarte, notează Descoperă.

Acest fapt a declanşat o investigaţie în cadrul căreia s-a demonstrat că vacile au băut apă contaminată cu o moleculă toxică, acrilomida.

Constructorii utilizau un polimer, poliacrilamidă, pentru a repara crăpăturile. Dar reacţia prin care se forma polimerul era incompletă, aşadar anumite acrilomide încă erau prezente. Muncitorii au fost testaţi pentru a vedea dacă nivelul moleculei din sânge era normal prin analizarea unui grup de control. Testele au demonstrat că cei din grupul de control aveau un nivel crescut de acrilomide în sânge. În primă fază, experţii au considerat  că sursa sunt burgerii. Nivelul crescut de acrilomide a fost descoperit în produsele care conţineau cartofi prăjiţi, precum şi în cafea.

Nu contează dacă mâncarea este organică sau nu, modul de preparare contează. Acrilomidele se formează în reacţiile dintre amino-acizii naturali şi carbohidraţi.Aceştia nu se regăsesc în mâncarea negătită sau fiartă. Lactatele, carnea sau peştele nu conţin, în general acrilomide. Astfel o regulă de aur a luat naştere, mâncarea trebuie gătită până devine aurie, nu neagră.

Pentru a evita formarea acrilomidelor, mâncarea ar trebui gătită la temperaturi scăzute, însă prin această metodă bacteriile nu pot fi distruse, aşa că riscul intoxicaţiilor alimentare creşte.

Deşi cercetătorii au identificat sursa acrilomidelor, aceştia nu au stabilit că este cancerigenă pentru oameni atunci când este consumată în cantităţi mici.

Urmărește CSID.ro pe Google News