Din ce în ce mai multe persoane sunt interesate de produsele provenite din agricultura ecologică. Direct proporţional este şi interesul producătorilor pentru a lansa produse ecologice. Ce fac autorităţile pentru a ţine sub control provenienţa şi calitatea produselor agroalimentare ecologice?
La începutul lunii august 2019 Guvernul României a aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă modificarea OUG 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice. Amendamentele propuse în actul normativ nu presupun costuri suplimentare şi vizează următoarele aspecte: – utilizarea seminţelor, a materialului de înmulţire vegetativ şi a răsadurilor care nu provin din agricultura ecologică se va face numai cu autorizarea organismelor de control, conform reglementărilor Comisiei Europene privind producţia ecologică, etichetarea şi controlul produselor ecologice;
Conform informaţiilor puse la dispoziţie de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cazul în care sunt depistate unele substanţe care nu sunt permise în agricultura ecologică se vor aplica sancţiuni. Mai exact, dacă în urma analizării probelor prelevate în cadrul controlului oficial şi a celui efectuat de reprezentanţii MADR şi se constată de către organismele de control că prezenţa lor este determinată de contaminări accidentale, acestea aplică sancţiunea declasării produsului şi, după caz, a terenului fără a afecta plăţile directe.
De asemenea, oficialii mai anunţă că în privinţa plăţilor compensatorii acordate în baza Măsurii 11 – agricultura ecologică din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, în cazul în care s-a aplicat sancţiunea privind declasarea terenului, se retrage plata pe anul curent, dar nu se aplică sancţiuni administrative, potrivit regulamentelor europene în vigoare.
.