Manichiura cu gel este periculoasă? Cu ce poți să o înlocuiești?

Noi cercetări arată că razele UV din lămpile pentru manichiura cu gel ar putea fi dăunătoare sănătății tale, totuși...
  • Publicat:
  • Actualizat:
Manichiura cu gel este periculoasă? Cu ce poți să o înlocuiești?
Envato

Noi cercetări arată că razele UV din lămpile pentru manichiura cu gel ar putea fi dăunătoare sănătății tale, totuși este posibil să nu fi nevoită să îți anulezi următoarea ta programare la salonul de înfrumusețare.

Foarte populară pentru rezistența sa (durează o perioadă lungă de timp, nu se ciobește, nici nu se decojește ușor), manichiura cu gel ar putea să te pună în pericol. Studii recente au identificat un potențial factor de risc în cazul aparatelor folosite pentru acest tip de manichiură, mai precis: lămpile cu ultraviolete afectează celulele în așa fel încât riscul de cancer crește.

Mai mult, teste (încă insuficiente, dar destul de relevante) sugerează că aceleași raze ultraviolete ale lămpilor care fixează gelul pot accelera procesul de îmbătrânire.

Citește și: 6 trucuri care îți vor face manichiura să reziste mai mult

„Razele UV provoacă leziuni celulelor pielii, însă nu există suficiente dovezi care să ateste cât de periculoasă ar putea fi manichiura cu gel”, susține doctor dermatolog Chris Adigun, de altfel neimplicată în vreunul dintre studiile de care am amintit. „Nu putem încă cuantifica riscul”, a completat ea.

Cu toate acestea, mai mulți dermatologi susțin că ar trebui luate măsuri de precauție în ceea ce privește manichiura cu gel pentru creșterea siguranței.

Ce știm despre radiațiile UV din lămpile pentru unghii?

Simplificând, procesul este unul rapid, razele UV întăresc oja și o fac mai rezistentă. Deși unele saloane folosesc lampe cu LED, chiar și acestea emit o mulțime de raze ultraviolete.

Când celulele au fost expuse – în studiile recente – razelor UV timp de 20 de minute, aproximativ 30% dintre ele au murit. Iar dintre cele care au supraviețuit, o parte însemnată a suferit leziuni la nivelul ADN-ului. Tiparul de deteriorare a fost asociat cu cel în cazul persoanelor cu cancer de melanom, un tip de cancer de piele foarte periculos.

Însă, limitele cercetării pornesc de la faptul că celulele din laborator sunt mult mai vulnerabile decât cele din organismul uman, care prezintă și un strat de celule moarte cu factor de protecție împotriva posibilelor daune produse de mediul înconjurător.

Manichiura cu gel este periculoasă? Cu ce poți să o înlocuiești?
Envato

O alternativă mai puțin riscantă…

… ar putea fi manichiura cu pudră. Pe fiecare unghie se aplică o pudră, fără să mai fie necesară uscarea în lampa UV.

Mai întâi se aplică peste unghie un gel foarte rezistent, cu rol de adeziv, apoi unghia se introduce în recipientul cu pudră și se usucă în aer liber. Deși rezistența și aspectul rămân la fel ca în cazul manichiurii cu gel, marele avantaj ar fi că manichiura cu pudră nu are nevoie de uscare în lampa UV.

Alternativă cu riscurile ei

Chiar și în cazul manichiurii cu pudră există un risc la care femeile se pot expune, conform celor declarate de mai mulți specialiști în dermatologie: din considerente financiare, stiliști folosesc adesea același borcan cu pudră acrilică pentru mai mulți clienți, „ceea ce crește posibilitatea ca borcanul cu pricina să adăpostească microbi ce cauzează diferite infecții ale unghiilor”, conform celor susținute de doctor Adigun, specializată în afecțiunile unghiilor de peste 16 ani.

Totuși riscul de a te infecta este rar, mai ales că acetona folosită pentru a îndepărta lacul de unghii funcționează ca un dezinfectant, curățând unghia și reducând șansele de dezinfectare.

Tips&tricks pentru a rămâne în siguranță

Data viitoare când mergi la salon, urmează câțiva pași pentru a te asigura că sănătatea ta nu este în pericol, precum:

  • Dacă îți faci o manichiură cu gel, folosește mănuși de protecție fără degete (cremele cu protecție solară nu sunt eficiente, ele nu protejează și împotriva UV generate de lămpi, ci doar cele de la soare);
  • Nu renunța la cuticule, nu le tăia, nu le împinge – acestea reprezintă o importantă barieră împotriva germenilor;
  • Roagă-ți stilistul să nu șlefuiască sau pilească unghiile puternic, ci ușor, cu grijă, ca să nu le facă subțiri și casante, adică vulnerabile;
  • Verifică dacă reprezentanții salonului de înfrumusețare sunt atenți la (și respectă) regulile de dezinfectare: igienizarea și metodele de refolosire a echipamentului.

Nu trebuie să renunți la manichiura sau pedichiura îngrijită care îți oferă un tonus bun, doar ai grijă ca totul să se desfășoare în cele mai optime condiții. Dacă consideri de cuviință, cumpără-ți propriile ustensile și roagă stilistul să le folosească atunci când se ocupă de frumusețea unghiilor tale.

Citește și: Ce manichiură se va purta în sezonul rece? Noile tendințe toamnă-iarnă 2022-2023

Sursă: www.nytimes.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult