Marijuana, tratament pentru ficatul gras? Rezultatele unui studiu recent

  • Publicat:
Marijuana, tratament pentru ficatul gras? Rezultatele unui studiu recent

Marijuana ar putea ajuta la reducerea procentului de grăsime de la nivelul ficatului, prevenind totodată instalarea unor afecțiuni hepatice grave, arată un nou studiu.

Folosirea canabisului la pacienții co-infectați cu virusul HIV și cu cel al hepatitei C s-a dovedit eficientă în scăderea nivelului enzimelor ce indică o afectare hepatica, potrivit unei cercetări recente publicată în revista Expert Review of Anti-Infective Therapy.

O echipă de oameni de știință francezi au analizat legătura dintre marijuana și diverși indici care sugerează steatoza hepatică (circumferința taliei, indicele de masă corporală, nivelul trigliceridelor, Gama-glutamiltranspeptidaza GGT și alaninaminotransferaza GPT) la 997 de pacienți cu infecție HIV sau HCV (infecție cu virusul hepatitei C), pe o perioadă de 5 ani.

Aproape 30% dintre participanții la studiu foloseau în mod regulat marijuana în scop medicinal. Analiza comparativă a scos la iveală că subiecții care foloseau marijuana avea un risc cu 55% mai scăzut de a dezvolta ficat gras (steatoză hepatică) survenit pe fondul alcoolului sau al alimentației dezechilibrate ori al administrării pe termen lung a anumitor medicamente.

Deși rezultatele sunt încurajatoare, încă sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma această legătură între consumul de marijuana și riscul de  dezvoltate a steatozei hepatice sau a altor afecțiuni metabolice, au declarant autorii cercetării.

Studii precedente au indicat, de asemenea, că folosirea canabisului medicinal poate reduce indicele de masă corporală și riscul de diabet zaharat. Totodată, marijuana ar putea avea efecte de relaxare, antidepresive și analgezice, ameliorând durerile.

Un alt studiu de amploare, realizat în 2018 și publicat în revista Liver International, a indicat efectele pozitive ale canabisului asupra ficatului. Cercetătorii au investigat starea de sănătate a peste 300.000 de persoane cu istoric de alcoolism trecut sau actual.

Astfel, ei au descoperit că persoanele care consumă alcool și folosesc canabis în scop medicinal au mai puține șanse de a dezvolta boli hepatice semnificative (inclusiv hepatocarcinom sau ciroză hepatică) comparativ cu cei care nu folosesc canabis.

Firește, asta nu înseamnă că folosirea canabisului anulează efectele nocive ale excesului de alcool. Scopul cercetării a fost acela de a arăta că marijuana are efecte benefice asupra organismului, chiar și în prezența substanțelor dăunătoare precum alcoolul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult