Masca FFP2 sau cea chirurgicală (medicală) trebuie să înlocuiască măștile de protecție din material textil, potrivit unei decizii CNSU. În România redevine obligatorie purtarea măștii de protecție în toate spațiile din 8 ianuarie 2022, iar aceasta trebuie să fie doar tip medical (mască chirurgicală) sau mască FFP2. Cu toate acestea, autoritățile nu au precizat dacă se vor lua măsuri împotriva celor care vor continua să poarte mască din material textil, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, precizând: „Nu ne-am gândit la ce ar putea păți cei care folosesc măști textile sau de plastic. (…) Cred că e o chestiune de bun-simț. Ne gândim, discutăm despre sancțiuni.”
Se propune menţinerea obligativităţii purtării a măştii de protecţie doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne, se arată în documentul CNSU.
Se exceptează de la măsura prevăzută următoarele categorii de persoane:
Masca de protecție este esențială pentru a stăvili răspândirea noului coronavirus în comunitate. Din păcate, foarte multe persoane poartă greșit masca de protecție și astfel se expun riscului de infecție cu virusul SARS-CoV-2. Purtată sub nas sau sub bărbie, masca nu oferă protecția de care ai nevoie, ci devine un simplu accesoriu.
Pentru a te feri de noul coronavirus, masca trebuie purtată peste nas și peste gură, deoarece acestea sunt căile prin care pot pătrunde particulele de salivă sau cele respiratorii infectate.
De asemenea, ține cont de întăritura metalică din zona superioară – aceasta trebuie pliată pe forma nasului, pentru a asigura o „sigilare” corectă a zonei. Părțile laterale ale măștii de protecție trebuie să fie cât mai bine lipite de obraji, să nu existe spații, lucru valabil în cazul tuturor tipurilor de măști.
Înainte de a-ți așeza masca pe față, dezinfectează-ți mâinile cu o soluție pe bază de alcool 70% sau spală-te pe mâini cu apă și săpun minimum 20 de secunde.
Masca de protecție respiratorie poate fi de mai multe tipuri, fiecare oferind un anumit grad de protecție și de confort:
Este confecționată din material nețesut și impermeabil cu 3 straturi, care are rolul de a împiedica pătrunderea fluidelor și a microorganismelor în gură și nas. Aceste măști sunt purtate de majoritatea persoanelor, sunt foarte confortabile și au o eficiență de filtrare de 95%. Trebuie menționat însă că această eficiență poate fi redusă ca urmare a faptului că masca nu stă foarte bine fixată pe față (este prea largă, cade de pe nas etc.). Prețul unei cutii cu 50 de măști chirurgicale pornește de la 8 lei și poate ajunge la 40 de lei, în funcție de producător.
Este un tip de mască din 4 sau 5 straturi ce are o eficiență de filtrare de peste 95% în cazul particulelor sub 0,3 microni. Altfel spus, este mai eficientă decât masca medicală chirurgicală, deoarece protejează și de particulele respiratorii de dimensiuni foarte mici. Prețul unei astfel de măști este puțin mai crescut decât al celei chirurgicale. O cutie cu 20 de măști FFP2 poate costa între 15 și 50 de lei, în funcție de producător.
Acest model de mască este cel mai eficient din punctul de vedere al capacității de filtrare: peste 99% în cazul particulelor sub 0,3 microni. Prețul măștilor FFP3 este ceva mai piperat. O cutie cu 20 măști de acest tip costă între 50 și 100 de lei.
Valva ușurează respirația și previne acumularea umezelii în interiorul măștii, dar specialiștii de la CDC recomandă evitarea purtării acestor tipuri de măști în comunitate, deoarece permit picăturilor respiratorii expirate să ajungă la persoanele din jur. Prețul unei cutii cu 20 de măști de acest tip pornește de la 50 de lei și poate ajunge chiar și la 300 de lei sau mai mult.
Masca de protecție trebuie schimbată de fiecare dată când se umezește sau la un interval de 4 ore, recomandă specialiștii, deoarece majoritatea agenților patogeni se dezvoltă în condiții de umezeală.
Din acest motiv este indicat să ai la tine 2 sau 3 măști, pe care le poți schimba de fiecare dată când este cazul.
Masca se apucă de elasticele din jurul urechilor și se aruncă la coșul de gunoi sau se pune într-o pungă resigilabilă până la următoarea purtare, dacă nu este umedă/murdară/deteriorată și nu a fost purtată mai mult de 4 ore.
Această operațiune trebuie urmată obligatoriu de igienizarea mâinilor cu apă și săpun sau cu o soluție pe bază de alcool.
Masca medicală (chirurgicală) este de unică folosință și nu trebuie refolosită.
În schimb, masca de bumbac poate fi sterilizată prin spălarea acesteia la o temperatură de peste 60 de grade Celsius, dar – ATENȚIE – fără a folosi clor. În lipsa unui ciclu eficient de clătire, clorul poate rămâne în material și poate favoriza apariția unor simptome nedorite.
O altă metodă de sterilizare a măștilor de bumbac constă în călcarea acestora la temperatură maximă cu fierul de călcat prevăzut cu abur.
Pot fi folosite pentru sterilizare și dispozitivele speciale cu lumină ultravioletă, care distrug virusurile și bacteriile. Această metodă este preferată pentru măștile de tip FFP2/FFP3, care au un preț ceva mai ridicat decât măștile chirurgicale.
În schimb, dacă măștile sunt murdare, deformate sau umede, recomandarea este ca acestea să fie aruncate la coșul de gunoi.
Masca trebuie purtată în orice spațiu închis – mijloace de transport în comun, magazine, malluri, loc de muncă, spitale, clinici etc. –, dar și în spațiile deschise (piețe, locuri de joacă, stații de autobuz etc.). De asemenea, masca trebuie purtată obligatoriu la școală, liceu, universitate.
Copiii pot fi purtători ai virusului fără să aibă simptome și îl pot transmite mai departe profesorilor, care pot prezenta factori de risc precum vârsta înaintată sau diverse comorbidități.
Dacă te-ai îmbolnăvit și nu vrei să transmiți virusul membrilor familiei sau dacă cineva din familie este bolnav, de asemenea, este recomandată purtarea măștii de protecție.