Măștile din material te protejează de coronavirus?

Măștile din material au iscat multe discuții la începutul pandemiei. Sunt sigure sau sunt mai bune cele chirurgicale de unică folosință?
  • Publicat:
Măștile din material te protejează de coronavirus?

Nu vă faceți griji că măștile din material nu vă protejează împotriva răspândirii COVID-19. Un studiu recent spune clar că măștile din material – cele confecționate acasă sau în diverse ateliere de croitorie – ne protejează de coronavirus. Taher Saif, profesor de științe mecanice și inginerie la Universitatea din Illinois, a examinat eficacitatea țesăturilor obișnuite în blocarea picăturilor de strănut sau tuse, dar și în a permite o respirație normală. „Scopul nostru a fost să arătăm că multe țesături comune pot permite respirația normal, dar și blocarea picăturilor de saliva – mari și mici, a spus Saif într-un comunicat de presă al universității, citat de webmd.com.

Echipa a testat respirabilitatea, dar și capacitatea celor 11 țesături obișnuite de uz casnic de a bloca pătrunderea prin aceste materiale a picăturilor de saliva provenite de la tuse sau strănut. Țesăturile au variat de la articole de îmbrăcăminte noi și uzate, cârpe matlasate, cearșafuri și haine de vase.

„Testarea respirabilității acestor țesături a fost partea ușoară”, a spus Saif. „Am măsurat pur și simplu rata fluxului de aer prin țesătură. Testarea capacității de blocare a picăturilor a fost puțin mai complicată.”

Cercetătorii au umplut duza unui inhalator cu apă distilată în care au pus și particule fluorescente care aveau dimensiunea particulelor de coronavirus.

Inhalatorul a difuzat apa prin duză și a împrăștiat picături care s-au adunat pe un vas în fața inhalatorului. Pentru a testa materialul, l-au așezat peste vasul de colectare, apoi au repetat procesul cu diferite materiale.

„Am numărat numărul de nanoparticule care au ajuns pe vas folosind un microscop confocal de înaltă rezoluție. Putem folosi apoi raportul numărului colectat cu și fără țesătură pentru a ne oferi o măsură a eficienței blocării picăturilor”, a explicat Saif.

Picăturile au părăsit inhalatorul la aproximativ 17 metri pe secundă. Picăturile de la vorbire, tuse și strănut au viteze cuprinse între 10 și 40 de metri pe secundă.

„Am constatat că toate țesăturile testate sunt considerabil eficiente la blocarea particulelor de 100 nanometri transportate de picături de mare viteză similare cu cele care pot fi eliberate prin vorbire, tuse și strănut, chiar și dacă masca are un singur strat”, a spus cercetătorul.

În urma studiului, cei care au studiat măștile din material au aflat că până și țesăturile mai permeabile, cum ar fi bumbacul pentru tricouri, dacă sunt puse în două sau trei straturi obțin o eficiență de blocare a picăturilor care este similară cu cea a unei măști medicale, menținând totuși o respirabilitate comparabilă sau chiar mai bună.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandări: