Medic: „Alcoolul afectează creierul, indiferent de cantitatea consumată”

  • Publicat:
  • Actualizat:
Medic: „Alcoolul afectează creierul, indiferent de cantitatea consumată”
Sursa foto: Shutterstock

Alcoolul afectează creierul mai mult decât o face fumatul, avertizează specialiștii. De asemenea, spun ei, nu contează tipul de alcool consumat, nici cantitatea.

Potrivit unui studiu realizat de savanți de la Universitatea Oxford, alcoolul afectează creierul. Mai precis, are un impact negativ asupra emisferei drepte și zonei frontale a creierului, zone responsabile cu memoria, emoțiile, echilibrul și controlul motric.

Studiul observațional, care nu a fost încă evaluat de comunitatea științifică, susține că alcoolul afectează creierul într-o măsură mai mare decât alți factori de risc controlabili, cum ar fi fumatul. De asemenea, experții spun că „nu există un consum sigur de alcool”.

Indiferent de cantitatea consumată, alcoolul afectează creierul. Și nu există nicio băutură mai bună sau mai sigură decât alta, completează savanții. Deci berea nu e mai puțin nocivă decât votca sau vinul ori viceversa.

În cadrul studiului au fost monitorizate și evaluate din punct de vedere medical peste 25.000 de persoane din Marea Britanie. Acestora li s-au efectuat scanări cerebrale și au fost rugate să completeze diverse chestionare privind consumul de alcool.

Astfel, medicii au observat că persoanele care obișnuiau să consume alcool prezentau un nivel mai scăzut de materie cenușie.

Cu cât oamenii consumă o cantitate mai mare de alcool, cu atât volumul materiei cenușii este mai scăzut. Volumul creierului scade pe măsură ce îmbătrânim. Iar în cazul demenței se observă o scădere drastică a materiei cenușii. Cu cât volumul creierului este mai mic, cu atât capacitatea de reacție, de memorare este mai scăzută, explică dr. Anya Topiwala, cercetător senior la Universitatea Oxford.

Nu contează tipul de alcool consumat

Echipa de savanți a vrut să afle și dacă tipul de alcool are vreo influență asupra degradării cerebrale. Astfel, ei au aflat că nu există „un consum sigur” de alcool, adică alcool afectează creierul indiferent de cantitatea consumată.

În plus, au descoperit că toate băuturile alcoolice – fie că vorbim de bere, vin sau tărie – fac la fel de mult rău creierului.

Cu toate acestea, factori precum hipertensiunea arterială, obezitatea sau consumul excesiv de alcool cresc semnificativ riscul de afectare cerebrală, adaugă experții.

Studii precedente au arătat de asemenea că nu există o limită sigură în privința consumului de alcool.

Potrivit unui studiu publicat în revista The Lancet, alcoolul este una dintre principalele cauze de boală și deces prematur la ambele sexe cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani. Totodată, alcoolul este responsabil de unul din zece decese la nivel mondial.

Surse: 

https://hypebae.com/2021/5/alcohol-drinking-brain-damage-effect-study-report

https://edition.cnn.com/2021/05/19/health/alcohol-brain-health-intl-scli-wellness/index.html

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.10.21256931v1.full.pdf

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31310-2/fulltext

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: