Medic gastroenterolog: „Un pacient cu o boală de ficat a venit la control. Analizele erau catastrofale, am crezut că s-a apucat de băut, dar nu era așa. Avusese COVID recent”

  • Publicat:
Medic gastroenterolog: „Un pacient cu o boală de ficat a venit la control. Analizele erau catastrofale, am crezut că s-a apucat de băut, dar nu era așa. Avusese COVID recent”
Sursa foto: Shutterstock

Într-o postare pe pagina sa de socializare, medicul primar gastroenterolog Alecse Valerian Dițoiu atrage atenția asupra pericolului bolii COVID asupra pacienților cu boli hepatice.

Specialistul povestește o întâmplare care a avut loc recent în cabinetul său. Un pacient cu o boală de ficat a venit la control, acuzând o stare de slăbiciune pronunțată.

Dr. Dițoiu l-a consultat și, deși aparent nu păreau să fie probleme, analizele erau catastrofale. Medicul a crezut inițial că bărbatul se apucase de băut. Însă, după o discuție cu pacientul, și-a dat seama că analizele proaste erau consecința îmbolnăvirii de COVID.

Redăm, mai jos, postarea dr. Dițoiu referitoare la pacientul respectiv:

DESPRE UN BOLNAV

Ieri am revăzut la cabinet un pacient cu o boală de ficat, nu gravă, care venea la control, cu oarecare întârziere.

Era slăbit neașteptat (situația sa medicală pe care o cunoșteam nu explica acest simptom), dar în stare aparent bună.

L-am consultat, nu erau probleme, dar analizele erau catastrofale. Am crezut că s-a apucat de băut, dar nu era așa.

Omul avusese COVID-19 relativ recent.

Fusese internat în spital două luni, din care 3 săptămâni la ATI, intubat și cu două surse de oxigen.

Scriu această postare pentru că m-au impresionat unele lucruri, chiar după 40 de ani de meserie.

Omul văzuse pacientul din dreapta murind în salon cu el.

Pacienta din patul din stânga era tânără, avea cam 40 de ani, își luase la revedere de la el, pentru că mergea bine și a trecut într-un salon obișnuit, dar după două zile a aflat că a murit acolo.

Stând zile în șir cu ei în salon, vorbise cu ei când erau în stare, se împrieteniseră.

Mai spunea că în unele momente vedea pe tavan ceva și își închipuia că sunt îngerii lui păzitori…

Acum se simțea alt om, nu își revenise total, abia aștepta să se facă timpul să se vaccineze și își cerea scuze că nu se vaccinase la îndemnul meu.

Este adevărat că nici eu nu insist cu recomandarea de vaccinare, văzând cum unii aleg alt drum, dar dacă pacientul mă întreabă dacă în situația sa medicală este riscant să se vaccineze, fac sau nu fac această recomandare, depinde de situație.

În cazul lui, era recomandat să se vaccineze.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult