Potrivit medicilor, infecția cu Omicron la persoanele vaccinate cu schemă completă nu determină simptome grave, ci doar manifestări clasice de rinofaringită.
Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală, a explicat pentru News.ro că infecția cu Omicron nu este totuși de ignorat, chiar dacă simptomatologia pare mai ușoară, având în vedere că în România rata de vaccinare abia depășește 40 de procente.
În cazul persoanelor vaccinate, boala se manifestă ca o rinofaringită clasică. Încă nu se ştie ce manifestări va da infecția cu Omicron în cazul celor care nu sunt vaccinaţi.
În acest moment mai mult de jumătate din pacienții internați sunt infectați cu Omicron. Deocamdată sunt mai mulţi dintre cei care au venit din străinătate, deci cazuri de import, dar încep să apară şi cazurile locale, spune medicul.
Potrivit specialistului, majoritatea pacienților au deocamdată forme simple de boală, necomplicate, deoarece mulți dintre cei infectați sunt vaccinați, dar încep să apară treptat şi cazuri mai grave.
Manifestările de rinofaringită la persoanele vaccinate infectate cu Omicron sunt de infecţie de tract respirator superior, cu tuse, cu rinoree şi mai puţin cu alte manifestări severe. Repet, la cei care sunt vaccinaţi, cei care călătoresc.
Rămâne să vedem cum se vor manifesta la populaţia nevaccinată, aici este marea noastră problemă. La cei nevaccinaţi deocamdată nu avem o certitudine că formele grave sunt date de Omicron, urmează să vedem, sunt trimise la secvenţiere în mare parte, mai sunt forme grave care au venit, care au ajuns în terapie, încă nu ştim sigur dacă este Omicron, adaugă dr. Florescu.
De asemenea, medicul spune că un alt simptom specific observat la pacienții infectați cu Omicron este transpirația abundentă în timpul nopții.
În rest, pot fi prezente simptome ușoare, semnalate și în cazul tulpinilor precedente, precum febra ușoară, durerile de cap, musculare şi disconfortul la nivelul gâtului.
Totuși, pacienții care nu sunt vaccinați și nici trecuți prin boală și care prezintă diverse comorbidități sunt expuși riscului de complicații respiratorii.
Cea mai bună modalitate de protecție în fața COVID, inclusiv a noii tulpini, este vaccinarea cu doza booster, care ar putea oferi o protecție de 75% în fața Omicron.
În cele mai multe cazuri, simptomele de rinofaringită pot fi tratate la domiciliu. Administrarea de antibiotice nu modifică și nu scurtează durata bolii. Cu toate acestea, în cazul unei evoluții nefavorabile va fi necesară o reevaluare medicală.
Ameliorarea simptomelor de rinofaringită presupune:
Se impune evaluarea medicală în cazul agravării simptomelor de rinofaringită. Otita medie acută este cea mai frecventă complicație a rinofaringitei și se manifestă prin dureri de urechi, amețeală, tulburări de echilibru, agitație, iritabilitate.
Alte complicații ale rinofaringitei sunt sinuzita (febră, dureri faciale, rinită persistentă) și pneumonia (febră persistentă, dificultăți la respirație, agravarea tusei).