Medicament nou aprobat pentru bufeuri la menopauză. Îl pot lua și femeile care au contraindicații pentru terapia hormonală

  • Publicat:
Medicament nou aprobat pentru bufeuri la menopauză. Îl pot lua și femeile care au contraindicații pentru terapia hormonală
Foto: envato

Un nou medicament pentru bufeuri la menopauză a fost aprobat recent de Administrația americană pentru Medicamente și Alimente (FDA). Aceste pastile non-hormonale au la bază o moleculă care blochează activitatea receptorului NK3 de la nivel cerebral, care joacă un rol important în reglarea temperaturii corporale, se arată în comunicatul FDA.

„Bufeurile afectează aproape 80% dintre femei la menopauză și au un impact negativ semnificativ asupra calității vieții. Acestea constau în episoade de transpirație abundentă și valuri intense de căldură sau frisoane care pot dura câteva zeci de minute. Noul medicament pentru bufeuri la menopauză le oferă femeilor o soluție sigură și eficientă de tratament, mai ales dacă prezintă contraindicații pentru terapia de substituție hormonală”, a declarat dr. Janet Maynard, directoare la Office of Rare Diseases, Pediatrics, Urologic & Reproductive Medicine.

Femeile care se confruntă cu bufeuri la menopauză și au un istoric medical de accident vascular, infarct, cheaguri de sânge sau boli de ficat nu pot urma terapia de substituție hormonală, deoarece riscurile pentru sănătate sunt prea mari. Pentru această categorie, noul medicament pentru bufeuri la menopauză poate fi soluția salvatoare, deoarece nu conține hormoni.

Comprimatele se iau zilnic, 1 pastilă de 45 mg, o dată pe zi, de preferat la aceeași oră.

În studiile clinice realizate anterior aprobării, medicamentul a reușit să amelioreze semnificativ bufeurile la menopauză în primele 12 săptămâni de tratament.

Cu toate acestea, se menționează că noul medicament nu trebuie administrat dacă pacienta prezintă valori ridicate ale transaminazelor sau suferă de boli precum ciroză hepatică, boală renală severă sau în ultimul stadiu. Din acest motiv se recomandă un test de sânge pentru evaluarea enzimelor hepatice înainte de administrarea acestor pastile, dar și la 3-9 luni în timpul tratamentului, pentru a urmări reacția organismului.

Dacă apar simptome asociate lezării hepatice în timpul tratamentului cu acest medicament, precum greață, vărsături sau icter, se recomandă consultul cât mai rapid la medic pentru reevaluarea tratamentului. De asemenea, în prospect se menționează că medicamentul nu poate fi luat în paralel cu inhibitori CYP1A2 (ciprofloxacină, fluvoxamină, verapamil etc.).

Printre reacțiile adverse ale medicamentului semnalate în cadrul studiilor se numără durerile abdominale, diareea, insomnia, durerile de spate și creșterea transaminazelor.

Sursa: fda.gov

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult