Medicamente care pot reduce riscul de Alzheimer la pacienții cu diabet de tip 2

Un studiu recent arată că anumite medicamente pentru slăbit pot reduce riscul de boală Alzheimer la pacienții cu diabet de tip 2.
  • Publicat:
Medicamente care pot reduce riscul de Alzheimer la pacienții cu diabet de tip 2
Medicamente care pot reduce riscul de Alzheimer la pacienții cu diabet de tip 2

Anumite clase de medicamente pentru slăbit pot avea efecte pozitive asupra creierului, arată un studiu recent.

Publicat în Alzheimer’s & Dementia pe 24 octombrie, studiul arată că semaglutida, un ingredient popular pentru slăbit care se regăsește în medicamente precum Ozempic și Wegovy, ar putea reduce riscul de boală Alzheimer în rândul pacienților cu diabet de tip 2.

Datele studiului

Pentru acest studiu au fost comparate timp de trei ani datele de la peste un milion de pacienți cu diabet de tip 2, cu vârste trecute de 60 de ani, cărora li s-a prescris semaglutidă, insulină sau unul dintre celelalte medicamente cunoscute pentru diabet. Cercetătorii au descoperit că participanților cărora li s-a prescris semaglutidă riscul de a de confrunta cu boala Alzheimer era mai mic comparativ cu cel al pacienților cărora li se administra orice alt medicament. Rezultatele au fost similare, indiferent de greutatea, vârsta sau sexul participanților.

Mai mult, rezultatele au fost pronunțate atunci când cercetătorii au comparat semaglutida cu insulina. Participanții din grupul de semaglutidă aveau un risc de Alzheimer redus cu 70% față de grupul de insulină. Aceste descoperiri nu fac altceva decât să întărească rezultatele deja existente prin care se arată că această clasă de medicamente care conține GLP-1 ar putea reduce riscul de boală Alzheimer sau chiar încetini progresul bolii în rândul pacienților cu diabet de tip 2.

Dr. Paul Edison, profesor și neurocercetător la Imperial College London, a condus un studiu dublu de tip placebo cu peste 200 de participanți în stadii incipiente de Alzheimer. Studiul publicat în luna iulie în Imperial și s-a descoperit că folosirea medicamentelor cu GLP-1 poate reduce declinul cognitiv la pacienții cu boală Alzheimer în stadii incipiente.

Ce este semaglutida, ingredientul care se regăsește în anumite medicamente pentru slăbit?

Semaglutida (Ozempic) este un medicament aprobat de FDA în 2017 pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2, însă cercetările au scos la iveală că acesta poate avea efect benefic și în ceea ce privește scăderea în greutate, dacă este administrat într-o concentrație mai ridicată. Astfel, în 2021, semaglutida (Wegovy) a primit aprobarea FDA pentru a fi folosită în tratamentul adulților supraponderali sau cu obezitate (IMC peste 27 și care suferă de cel puțin o afecțiune asociată excesului ponderal, cum ar fi hipertensiunea, diabetul de tip 2 sau colesterolul crescut, sau IMC peste 30).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”