Câteva medicamente uzuale oferă o nouă rază de speranţă femeilor diagnosticate cu „gena cancerului mamar”, aceeaşi cu care a fost depistată şi actriţa Angelina Jolie, deoarece sunt capabile să reducă semnificativ riscul de apariţie a acestei boli, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.
Mii de femei tinere ar putea fi scutite de suferinţele cauzate de cancerul mamar – şi ar putea să evite astfel traumele provocate de ablaţia sânilor -, graţie unei descoperiri făcute de oamenii de ştiinţă din Marea Britanie.
Studiul acestora se află încă într-un stadiu incipient, dar specialiştii consideră că noua cercetare „deschide o fereastră complet nouă de oportunităţi” în lupta împotriva cancerului mamar cauzat de aceleaşi gene cu care a fost depistată şi Angelina Jolie.
Experţii consideră că noul studiu ar putea chiar să conducă la o eliminare completă a dureroaselor operaţii pe care le-a făcut vedeta americană.
Angelina Jolie a suportat o dublă mastectomie după ce a aflat că este purtătoare a unei gene ce este asociată cu un risc de 87% de cancer mamar – un procent de opt ori mai mare decât riscul mediu în rândul populaţiei feminine mondiale.
Acea genă defectuoasă – BRCA1 – este asociată şi cu un risc sporit de cancer ovarian. Din acest motiv, Angelina Jolie a suportat o a doua intervenţie chirurgicală, prin care medicii i-au extirpat ovarele şi trompele uterine.
Gena BRCA1 şi „sora” ei, BRCA2, se fac vinovate de apariţia unui număr de 5.000 de cazuri de cancer mamar, în fiecare an, în Marea Britanie.
În cazul acestor femei, boala tinde să apară mai devreme ca de obicei, iar unele dintre paciente dezvoltă cancer mamar înainte de a împlini vârsta de 30 de ani.
Tumorile alimentate de genele din clasa BRCA tind, de asemenea, să crească şi să se răspândească mai repede în organism şi sunt mai greu de tratat.
Femeile care au pierdut rude apropiate din cauza acestei boli sunt eligibile pentru teste genetice şi scanări regulate în Marea Britanie, însă, chiar şi astfel, boala poate rămâne nedetectată.
Există anumite medicamente care pot fi luate pentru a diminua riscul de cancer mamar, însă ele nu au aceleaşi rezultate pentru toate pacientele. Din acest motiv, multe femei decid că singurul mod de a se proteja împotriva acestei boli constă în ablaţia ambilor sâni şi a ovarelor.
Noul studiu mizează pe administrarea de medicamente pentru a reduce riscul de cancer mamar. În acest fel, pacientele ar beneficia de o reducere a stresului emoţional şi a celui fizic. De asemenea, femeile care nu vor mai fi nevoite să suporte o ablaţie a ovarelor vor putea astfel să aibă copii.