Academia Americană de Pediatrie recomandă medicamentele de slăbit la copiii cu obezitate, pe lângă dietă și mișcare. Medic: „Așteptarea nu funcționează”

  • Publicat:
  • Actualizat:
Academia Americană de Pediatrie recomandă medicamentele de slăbit la copiii cu obezitate, pe lângă dietă și mișcare. Medic: „Așteptarea nu funcționează”
Foto: envato

Medicamentele de slăbit ar trebui folosite și în cazul copiilor cu obezitate cu vârsta peste 12 ani, arată noile recomandări ale Academiei Americane de Pediatrie (AAP) publicate în revista Pediatrics.

Potrivit experților, modificările în regimul alimentar și mișcarea zilnică nu sunt suficiente în cazul anumitor copii, motiv pentru care trebuie folosite toate „armele” pentru a combate obezitatea și consecințele ei dezastruoase asupra sănătății, scrie Reuters.

Amânarea tratamentului nu face decât să agraveze problema

Din păcate, persoanele cu obezitate, inclusiv copiii, sunt în continuare stigmatizate din cauza greutății lor.

Există o serie de neclarităţi în ceea ce priveşte cauzele exacte ale obezităţii şi există şi unele prejudecăţi neintenţionate, propagate chiar de persoane din domeniul medical în ceea ce priveşte obezitatea infantilă, a precizat Marc Michalsky, unul dintre autorii recomandărilor AAP.

Specialiștii consideră că medicamentele de slăbit pot fi și trebuie administrate copiilor peste 12 ani, în completarea dietei, sportului și a celorlalte măsuri pentru schimbarea stilului de viață.

Practica de lungă durată de „așteptare vigilentă” sau amânarea tratamentului pentru a vedea dacă copiii și adolescenții depășesc singuri obezitatea nu face decât să agraveze problema care afectează mai mult de 14,4 milioane de tineri din SUA.

Lăsată netratată, obezitatea poate duce la probleme de sănătate pe tot parcursul vieții, inclusiv hipertensiune arterială, diabet și depresie.

„Așteptarea nu funcționează. Ceea ce vedem este o continuare a creșterii în greutate și probabilitatea ca aceștia să aibă (obezitate) la vârsta adultă”, a declarat dr. Ihuoma Eneli, coautor al primului ghid de obezitate infantilă din ultimii 15 ani al Academiei Americane de Pediatrie.

Care sunt medicamentele de slăbit la copiii cu obezitate

Recomandările AAP vin la scurt timp după aprobarea tratamentului cu semaglutidă la copiii cu obezitate cu vârsta peste 12 ani, după ce un studiu publicat în New England Journal of Medicine a constatat că medicamentul respectiv i-a ajutat pe adolescenți să-și reducă indicele de masă corporală cu 16% în medie.

Acest tratament constă într-o injecție săptămânală cu semaglutidă, un compus care imită acțiunea hormonului intestinal peptida 1 glucagon like (GLP-1, o incretină), țintind astfel o zonă din creier care reglează apetitul și aportul de alimente ingerate.

În plus, semaglutida scade preferința pentru alimentele bogate în grăsimi. De asemenea, medicamentul încetinește golirea stomacului, contribuind astfel la senzația de sațietate mai mult timp.

Alte medicamente de slăbit care pot fi folosite în tratamentul obezității la copiii cu vârsta peste 12 ani cu IMC peste 30 sau IMC peste 27 care prezintă și comorbidități (hipertensiune, colesterol crescut, diabet etc.) sunt: xenical, liraglutida, naltrexonă-bupropionă, metformina.

De asemenea, AAP recomandă chirurgia metabolică şi bariatrică pentru grupa de adolescenţi cu obezitate extremă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: