Medicul cardiolog Radu Ciudin, autorul unei premiere medicale de excepție în România, a încetat din viață

  • Publicat:
Medicul cardiolog Radu Ciudin, autorul unei premiere medicale de excepție în România, a încetat din viață
Sursa foto: Facebook

Reputatul medic cardiolog Radu Ciudin a încetat din viață, la vârsta de 63 de ani, după o îndelungată suferință provocată de o boală gravă. Anunțul a fost făcut de Centrul Medical Internațional București. 

Conf. Dr. Radu Ciudin era Șef de Secție Cardiologie la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” și autorul unei premiere medicale excepționale, respectiv implantarea primului cardiodefibrilator din România.

Fost cadru universitar, Radu Ciudin a îndrumat şi responsabilizat numeroase generații de studenți şi medici tineri.

Cu durere în suflet anunțăm trecerea în lumea Drepților la vârsta de 63 ani a Conf. Dr. Radu Ciudin, Șef de Secție Cardiologie la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu, Fundeni.

Domnul Doctor Radu Ciudin rămâne în amintirile noastre, ale colectivului Centrului Medical International București, ale pacienților domniei sale, ca un om blând, discret, un doctor care și-a dedicat întreaga activitate profesională pacienților, un om iubit și respectat.

Domnul Doctor Radu Ciudin este cel care a implantat primul cardiodefibrilator din România, Doctor în științe medicale cu supraspecializare în Electrofiziologie Cardiacă și Stimulatoare, Membru Titular al Societății Britanice de Cardiologie, Ambasador al cardiologiei de elită din România, Membru al Societății Americane de Pacing și Electrofiziologie, au scris membrii Centrului Medical Internațional București pe pagina de Facebook.

Realizăm că suntem firicele de praf în acest imens haos

Alte persoane care l-au cunoscut pe reputatul medic și colaboratori ai acestuia au transmis mesaje de condoleanțe:


„Am pierdut un prieten bun, un om cu adevărat deosebit, cum rar am întâlnit. O să îmi lipsească mult privirea lui de om bun, isteț foc și copilăros. Este unul din oamenii care m-au făcut să cred în continuare în oamenii din povești. La revedere dl. Doctor Radu Ciudin!”


„Încep dimineața cu această tristă veste…
Drum lin spre stele…
Mă pregătisem să îi cer o programare pentru a vedea fisura din inima mea…
Drum lin spre casa Tatălui, Radu Ciudin!”


„Astăzi este una din zilele în care cuvintele nu-și găsesc sensul! Realizăm că suntem firicele de praf în acest imens haos! Oricât m-aș strădui să scriu ceva, pur și simplu nu reușesc să-mi adun gândurile!

Astăzi am pierdut un OM, un PRIETEN și un COLEG desăvârșit! Era fărâma aceea de speranță pe care o țineai deoparte, pusă bine, pe care să o folosești doar atunci când epuizai totul!

A fost omul cu care am interacționat zi de zi, timp de 1 an pe etajul 4, la Fundeni! Omul care m-a lăsat să visez în voie la meseria asta frumoasă, fără inhibiții, fără presiune, cu dragoste, echilibru și sfaturi bune! Omul care m-a îndrumat pentru prima oară într-o sală de electrofiziologie, cu care am călătorit prin țară, alături de care am cunoscut oameni extraordinari în primii mei ani de rezidențiat!

Omul cu care am jucat golf, care mi-a îmbrățișat copiii, cu care am pierdut o noapte întreagă la unul din congresele de cardio ca să organizăm o expoziție de stimulatoare cardiace! Atunci, în acea noapte, i-am văzut pasiunea pentru profesie, cât de dornic și implicat era, cum se bucura și-mi explica de unde provenea fiecare stimulator, își amintea perfect cine era pacientul, povestea lui…

Vă mulțumesc din suflet pentru că m-ați lăsat să vă cunosc și mi-ați oferit onoarea de a fi o mică părticică din viața dumneavoastră frumoasă, domnule DOCTOR!”

Radu Ciudin a contribuit la redeschiderea, după 100 de ani, a Muzeului de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici”

„O veste tristă ne-a copleșit inima de durere. Profesor Universitar Doctor Radu Ciudin s-a stins din viață la numai 63 de ani.

Profesorul Ciudin a fost un cardiolog eminent, cel mai reputat medic cardiolog aritmolog din România, cadru didactic la UMF Carol Davila de peste 30 ani, șef al Departamentului de aritmii și electrofiziologie de la IUBCV Prof. C.C. Iliescu, membru al Board-ului Societății Române de Cardiologie, un medic distins, cu totul remarcabil. Iar pentru Muzeul Municipiului București a fost un colaborator excelent.

În calitate de membru în Consiliul Științific al MMB a contribuit cu expertiza sa la realizarea a numeroase proiecte. Cele mai recente colaborări pe care le menționăm și care au fost organizate cu sprijinul necondiționat al domniei sale s-au aflat la Muzeul Dr. Nicolae Minovici și Muzeul Victor Babeș.

Profesor Dr. Radu Ciudin a contribuit la redeschiderea, după o sută de ani, a porților Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, care a fost redat comunității în anul 2016, după finalizarea unui laborios proiect de consolidare, reabilitare și restaurare, domnia sa participând în cadrul primei expoziții care s-a intitulat „Frații Minovici – pionierat medical și univers spiritual”.

La Muzeul Victor Babeș, în anul 2019, expunerea permanentă a fost completată de o expoziţie temporară sub genericul „ Iatroistorie vs Cardiologie” care a inclus, în premieră, piese oferite din însăși colecția personală a eminentului medic cardiolog Radu Ciudin.

A contribuit la realizarea acestei expoziții de la Muzeul Victor Babeș cu idei, concept și exponate din colecția sa personală, și a convins alți cardiologi de prestigiu să se alăture inițiativei sale.

Îi vom păstra vie în memorie energia cu care s-a dedicat proiectelor de istoria medicinei și promovării acestora precum și implicarea sa deosebită în proiecte dedicate personalităților acestui domeniu.

A fost blând, discret, un doctor care și-a dedicat întreaga activitate profesională pacienților, un om iubit și respectat.

Dumnezeu să îl odihnească în pace! Transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate”, au scris membrii Muzeului Victor Babeș pe pagina de Facebook.

Urmărește CSID.ro pe Google News