Mersul pe jos face mintea brici

Plimbările în ritm susţinut, efectuate de trei ori pe săptămână, cresc dimensiunea hippocampusului, centrul cerebral al memoriei, una dintre primele regiuni ale creierului afectate de maladia Alzheimer, au descoperit cercetătorii americani.
  • Publicat:
Mersul pe jos face mintea brici

Plimbările în ritm susţinut, efectuate de trei ori pe săptămână, cresc dimensiunea hippocampusului, centrul cerebral al memoriei, una dintre primele regiuni ale creierului afectate de maladia Alzheimer, au descoperit cercetătorii americani, conform dailymail.co.uk, citată de Mediafax.

Cercetătorii au cerut unui grup de 120 de bărbaţi şi femei, cu vârsta cuprinsă între 55 şi 80 de ani, să efectueze plimbări în pas sprinten, cu durata a 40 de minute, de trei ori pe săptămână.

În mod normal, creierul se micşorează odată cu vârsta. Cu toate acestea, în urma scanării creierului participanţilor la experiment, după un an de plimbări susţinute, s-a constatat că regiunile-cheie la nivel cerebral, inclusiv hippocampusul, şi-au mărit dimensiunea cu 2%, au afirmat cercetătorii, în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei americane pentru progresul ştiinţei din Chicago.

Oamenii de ştiinţă au explicat că această creştere este echivalentă cu întinerirea cu doi ani a vârstei creierului – o schimbare despre care au afirmat că marchează o îmbunătăţire „enormă”. Pe de altă parte, în cazul altui grup experimental, care a efectuat exerciţii simple de stretching timp de un an, aceleaşi regiuni ale creierului s-au micşorat cu 1,5%.

„Nu este nevoie de exerciţii fizice viguroase pentru a obţine aceste efecte. Rezultatele ar putea indica o schimbare modestă, dar este ca şi cum am inversa ceasul biologic cu doi ani”, a declarat Kirk Erickson, coordonatorul studiului, de la Universitatea din Pittsburgh.

Cu toate că exerciţiile fizice nu sunt un panaceu pentru combaterea demenţei, acestea constituie una dintre cele mai bune metode pentru a păstra mintea în formă.

„Majoritatea populaţiei este încă extrem de sedentară şi este foarte greu să îi convingem pe oameni să facă mişcare. Nu antrenăm persoanele mai în vârstă să alerge la maraton. Îi convingem doar să se ridice şi să facă exerciţii moderate de câteva ori pe săptămână, iar îmbunătăţirile enorme, realizate în curs de câteva luni, nu se vor lăsa aşteptate”, a adăugat Kirk Erickson, în timpul conferinţei de la Chicago.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: