Știați că locul de muncă vă poate infuenta starea mentală pe termen lung? Se pare, de pildă, că meseriile care ne stimulează mental scad riscul de demență spre bătrânețe.
Oamenii de știință norvegieni susțin că munca fizică grea crește riscul de a dezvoltă demență, conform unui studiu publicat în publicația Science Direct.
Cercetarea arată că, potrivit datelor colectate din 2017 până în 2019 de la 7.000 de persoane, cele care au locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic au cu 15,5% mai multe şanse de a dezvoltă demenţă decât restul participanţilor la studiu.
Lista ocupaţiilor „periculoase” care pot provoca ulterior demenţă include casierii, vânzătorii, personalul medical şi crescătorii de animale.
Un alt studiu apărut în jurnalul medical The BMJ sugerează că persoanele cu locuri de muncă stimulante din punct de vedere mental au un risc mai mic de demență la bătrânețe decât cei cu joburi solicitante fizic.
Ca atare, cercetătorii spun că descoperirile lor sugerează că persoanele cu locuri de muncă stimulante din punct de vedere cognitiv au un risc mai scăzut de demență la bătrânețe decât cei cu locuri de muncă nestimulante.
O posibilă explicație a conexiunii dintre un job antrenant și scăderea riscului de demență ar fi că stimularea mentală este legată de niveluri mai scăzute ale anumitor proteine care pot împiedica celulele creierului să formeze noi conexiuni.
Ei bine, creierul are capacitatea de învăța și de a se dezvolta toată viața, însă e nevoie să-l antrenezi în mod regulat.
Pentru a ne stimula funcția cognitivă, este importantă alegerea unei meserii/ocupații pe care să o înlesnim cu plăcere, care să ne mențină interesul.
Potrivit specialiștilor de la Școala de Medicină Harvard, indiferent de activitatea pe care o alegem pentru a ne antrena creierul, trebuie să ne asigurăm de trei aspecte deosebit de importante:
Citește și: Demența digitală: ce înseamnă și cum transformă creierul copiilor
Sursă: The Guardian