ANM avertizează: un nou record de căldură în istoria măsurătorilor meteorologice! ”2024, unul dintre cei mai secetoși ani”

  • Publicat:
ANM avertizează: un nou record de căldură în istoria măsurătorilor meteorologice! ”2024, unul dintre cei mai secetoși ani”

Directorul executiv al Agenției Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a venit cu noi informații despre datele meteo. Aceasta a precizat că există o probabilitate foarte mare ca până spre finalul lunii iulie să vorbim de un nou record de căldură. 

Canicula continuă să facă ravagii în România

Directorul executiv al ANM, Elena Mateescu, a specificat că vorbim despre un fenomen de secetă pedologică extremă şi puternică în bună parte din ţară. Luna iunie a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice din România.

”În acest an deja înregistrăm noi recorduri, după o lună iunie, cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor meterologice în ţara noastră, dar şi la nivel mondial. Iată că, acum, avem un al doilea val de caniculă, mai intens, de lungă durată şi persistent, cu extindere în aproape toată ţara. Nu se încheie, am actualizat estimările pentru luna lui cuptpr şi există o probabilitate foarte mare ca cel puţin până spre finalul lunii să consemnăm temperaturi, în medie, mai ridicate decât în mod obişnuit, astfel încât să vorbim de un nou record”, a spus Elena Mateescu, la Digi24.

2024, unul dintre cei mai secetoși ani

”Vorbim de abateri de până la 7 grade Celsius, fiind se pare cea mai călduroasă săptămână, după care semnalul pentru următoarea săptămână, 15-22 iulie, să menţină aceeaşi evoluţie, mai scad uşor abaterile la 5 grade, dar tot o săptămână caldă şi chiar spre finalul săptămânii să vorbim de temperaturi ridicate, mai ales în partea de sud a ţării”. 

”Este posibil ca până la sfârşitul lunii să nu consemnăm precipitaţii care să refacă rezerva de apă la valori favorabile, este un an dificil, o vară dificilă pentru agricultură, cu temperaturile foarte ridicate şi intervalurile lungi în care vorbim de temperaturi mai mai mari de 32 de grade şi nu în ultimul rând precipitaţiii insuficiente. Se menţine această tendinţă, pentru 2024, ca fiind unul dintre cei mai secetoşi ani, dar în acelaşi timp, cu siguranţă va înscrie un nou record în topul anilor cei mai călduroşi, şi în ţara noastră”, a mai subliniat reprezentanta ANM.

Când vom scăpa de temperaturile de foc

Cât despre o răcire a vremii, ne putem aștepta abia de la jumătatea săptămânii viitoare, și doar în anumite zone ale țării. În sudul țării, temperaturile se vor situa în jurul a 40 de grade Celsius.

Disconfortul termic e deosebit de accentuat și pe parcursul zilei și nopții, pentru că valorile de temperaturi sunt foarte ridicate. Practic și nopțile sunt caracterizate de minime foarte ridicate. Se apropie de 30 de grade Celsius și ziua 39-40 de grade Celsius. La acest moment este posibil să prelungim și să luăm în considerare și mijlocul săptămânii – ziua de miercuri, pentru că actualizarea datelor indică o probabilitate foarte ridicată ca în continuare în partea de sud și est a țării valorile de temperaturi să se situeze în jurul a 40-41 de grade Celsius”, a mai completat specialistul ANM.

Sursa foto: pixabay

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian