Mezeluri contaminate cu o bacterie foarte periculoasă. La ce simptome să fii atent

  • Publicat:
  • Actualizat:
Mezeluri contaminate cu o bacterie foarte periculoasă. La ce simptome să fii atent

Mezeluri contaminate cu bacteria Listeria – aceasta pare să fie cauza îmbolnăvirii a cel puțin 10 persoane și a decesului uneia, potrivit unui anunț recent al Centrelor pentru Controlul și Diagnosticul Bolilor din SUA (CDC).

Mai multe persoane din Massachusetts, New York și Florida au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară cauzată, cel mai probabil, de consumul de mezeluri contaminate cu Listeria, o bacterie extrem de periculoasă.

Mezeluri contaminate – specialități de evitat 

Salamul, mortadella și prosciutto și alte specialități de mezeluri comercializate în diverse magazine au dus la îmbolnăvirea a cel puțin 10 persoane și la decesul uneia. Majoritatea pacienților sunt femei și au vârsta peste 80 de ani.

Infecția cu Listeria este deosebit de periculoasă în cazul vârstnicilor, deoarece determină o reacție sistemică ce duce la sepsis, spune dr. William Schaffer, medic infecționist la Vanderbilt University School of Medicine din Nashville, Tennessee.

CDC avertizează că persoanele cu vârsta peste 65 de ani prezintă un risc mult mai crescut de evoluție gravă a infecției cu Listeria și chiar de deces. De asemenea, gravidele se pot îmbolnăvi grav dacă mănâncă mezeluri contaminate cu această bacterie.

Specialiștii recomandă ca aceste categorii predispuse la forme grave ale bolii să evite consumul de mezeluri. Totodată, experții avertizează că bacteria poate supraviețui la temperaturi mici și se poate răspândi, așa că trebuie să ținem mezelurile departe de alte alimente în frigider.

Peste 1.600 de americani se îmbolnăvesc anual de listerioză, dintre care 260 pierd lupta cu viața.

Care sunt simptomele infecției cu Listeria (listerioza)

Infecția cu Listeria poate cauza diaree, greață, febră, frisoane și dureri musculare. De asemenea, bacteria se poate extinde la nivelul creierului, determinând apariția unor simptome precum durerile de cap puternice, confuzia, pierderea echilibrului sau convulsiile.

Dacă este descoperită la timp, listerioza poate fi tratată cu antibiotice.

Problema cu Listeria este că simptomele apar la 1-4 săptămâni de la infecție, așa că poate fi dificil de identificat cauza, respectiv alimentul sau băutura contaminată, spune dr. Jennifer Horney, profesor de epidemiologie la University of Delaware din Newark.

Simptomele digestive pot apărea imediat după consumul de mezeluri contaminate, dar acestea pot fi trecute cu vederea de multe persoane și astfel ajung tardiv la medic, la 30-40 de zile de la infecție, aspect care crește riscul de agravare a stării de sănătate, mai ales în cazul categoriilor vulnerabile, ca urmare a întârzierii tratamentului salvator.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult