De-a lungul timpului, am auzit nenumărate recomandări privind legătura între alimentație și sănătatea pielii, fiind promovate diete și suplimente care promit să combată semnele îmbătrânirii.
Totuși, nutriționista Mihaela Bilic ne-a oferit o perspectivă surprinzătoare, dar bazată pe cercetări științifice, care pune sub semnul întrebării ideea conform căreia alimentația sau cantitatea de apă consumată ar putea influența semnificativ îmbătrânirea pielii.
Mihaela Bilic a explicat într-un interviu recent că, deși o alimentație echilibrată este esențială pentru sănătatea generală a organismului, aceasta nu are un impact semnificativ asupra procesului de îmbătrânire a pielii. Mai precis, aceasta a declarat că nu există dovezi clare că anumite alimente sau diete pot stopa efectele trecerii timpului asupra pielii.
„Nu există nicio dovadă că alimentația poate încetini îmbătrânirea pielii. Da, o alimentație echilibrată este importantă pentru sănătatea generală, dar pentru piele, procesul de îmbătrânire este inevitabil, iar factorii genetici și de mediu joacă un rol mult mai mare decât ceea ce mâncăm”, a declarat Mihaela Bilic.
Ea a subliniat că deși alimentele care conțin antioxidanți, vitamine și minerale pot contribui la menținerea sănătății generale a pielii, efectele lor asupra aspectului acesteia sunt mai limitate decât am crede.
Un alt punct important pe care Mihaela Bilic l-a abordat este legat de hidratarea pielii și ideea populară conform căreia consumul de apă poate face minuni pentru aspectul nostru.
Nutriționista afirmă că, de fapt, nu cantitatea de apă pe care o bem determină gradul de hidratare al pielii. În realitate, hidratarea pielii depinde de capacitatea acesteia de a reține apa și de factori interni, precum alimentația și structura pielii, mai degrabă decât de câtă apă consumăm.
„Pielea noastră are propriile mecanisme de retenție a apei, iar aceasta depinde de integritatea barierei pielii și de prezența substanțelor care ajută la menținerea umidității, precum lipidele. De fapt, nu putem controla complet hidratarea pielii doar prin consumul de apă”, a adăugat Mihaela Bilic. De exemplu, pielea uscată poate fi cauzată de o deficiență de grăsimi esențiale sau de expunerea la factori de mediu (vânt, soare, aer condiționat), nu doar de lipsa apei din organism.
Pe de altă parte, ea subliniat că suplimentele alimentare sunt și ele importante pentru sănătate. „Avem nevoie de suplimente când vine vorba despre vitamina C. Este cea mai puternică substanță antioxidantă din natură și, dacă ar fi să ne bazăm pe alimentație, ar trebui să consumăm zilnic multe fructe și legume.
Mâncarea noastră nu mai este atât de proaspătă cât să ne acopere necesarul de vitamina C și riscăm să ne îngră șăm. Probioticele ar fi bine să vină din suplimente, pentru că nu mai sunt atât de mulți fermenți vii în mâncarea de zi cu zi. Haideți să consumăm mai multe alimente fermentate, deoarece nu înseamnă că sunt stricate”, a încheiat Mihaela Bilic.
Citește și: Alimentul care poate preveni îmbătrânirea pielii. Mihaela Bilic dezvăluie secretul
Sursă foto: Facebook / Mihaela Bilic.