Mihaela Bilic: Mâncarea de Paște nu cade greu la stomac și nu îngrașă dacă…

  • Publicat:
  • Actualizat:
Mihaela Bilic: Mâncarea de Paște nu cade greu la stomac și nu îngrașă dacă...
Foto: Facebook @Mihaela Bilic

Putem să ne bucurăm de preparatele delicioase de Paște fără să luăm în greutate. Cum facem asta? Explică medicul nutriționist Mihaela Bilic!

Oul fiert, prietenul curei de slăbire 

Ce avem în meniu de Paște? Preparate tradiționale pe bază de carne de miel: borș, friptură, drob, stufat. Niciunul dintre ele nu reprezintă un pericol pentru siluetă, dacă degresăm carnea înainte sau după ce gătim și evităm să adăugăm ulei în exces în compoziția mâncării.

Oul fiert este prin definiție un prieten al curei de slăbire. Consumați-l fără frică, stimulează secreția de bilă și ușurează digestia. Cu o singură condiție: să folosim muștar în loc de maioneză!

Și la capitolul dulciuri străbunii noștri au fost inspirați când au creat pasca: o alăturare delicioasă între cozonacul din cea mai albă făină și brânza proaspătă din lapte gras de primăvară. Este un desert echilibrat nutrițional, fără mult zahăr, care face mai degrabă parte din categoria produse de panificație, nu de cofetărie.

Paște fără kilograme în plus – nu mâncați totul la o masă!

O zicală strămoșească spune Crăciunul e sătul iar Paștele fudul! Nimic din meniul acestei sărbători nu are legătură cu ghiftuiala de la sfârșit de an.

Chiar și așa, ne așteaptă cel puțin 2 zile în care mâncarea va deveni preocuparea de bază.

Nu mâncați totul la o masă, dacă nu vreți să vă alegeți cu o indigestie! Cum să procedăm să nu ne „cadă greu”, nici la digestie, nici pe cântar? Evităm să mâncăm totul deodată.

Aperitivele, adică drobul, ouăle fierte și câteva felii de caș, alături de multe legume proaspete, constituie meniul pentru un mic dejun bine asortat.

Așteptați apoi 4-5 ore până la masa de prânz, cu ciorbă și stufat. Păstrați pentru masa de seară friptura la cuptor sau la grătar, cu multă salată verde.

Rămâne loc și pentru un pic de dulce, o felie de Pască sau de cozonac și o ceașcă de cafea cu lapte sunt gustarea perfectă de după-amiază.

Contează și dimensiunea farfuriei

Ca să ne îngrășăm 1 kilogram avem nevoie de un aport suplimentar de 7.000 de calorii, deci nu ne îngrășăm dintr-o masă.

Strategia de a repartiza mâncarea de-a lungul întregii zile ne ajută să ne satisfacem poftele fără risc de indigestie sau pericol pentru siluetă.

Țineți cont de dimensiunea porției, farfuria ideală pentru un adult are 20 de centimetri în diametru, cât 2 palme.

Nu uitați că o masă de sărbătoare nu înseamnă doar mâncare, ci și atmosferă plăcută, conversație, socializare. Bucurați-vă alături de cei dragi de o plimbare în aer liber, micile excese culinare pot fi compensate rapid cu un pic de mișcare. Paște luminat!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult