Mihaela Bilic spulberă miturile și prejudecățile: Cât de sănătos este peștele, de fapt

  • Publicat:
Mihaela Bilic spulberă miturile și prejudecățile: Cât de sănătos este peștele, de fapt

Peștele a fost mult timp considerat un aliment „super-sănătos” datorită conținutului său ridicat de proteine, acizi grași omega-3 și vitamine esențiale. Totuși, în ciuda recomandărilor larg răspândite, există multe mituri și prejudecăți legate de consumul de pește. Mihaela Bilic, nutriționist și medic specialist în dietetică, pune sub semnul întrebării unele dintre aceste mituri și clarifică ce beneficii reale aduce peștele în dietă.

Cât de sănătos este peștele, potrivit specialistei

Mihaela Bilic, renumita nutriționistă, subliniază faptul că peștele nu este doar o sursă de proteine complete, ci și un aliment care se digeră mult mai ușor decât carnea de terestru. În plus, peștele este considerat mai sănătos decât carnea datorită profilului său de grăsimi: conține acizi grași mononesaturați și Omega-3, esențiali pentru sănătatea inimii și a creierului, în timp ce carnea are predominanță de grăsimi saturate, care pot afecta sănătatea cardiovasculară.

„În weekend a fost dezlegare la pește și o să mai fie și săptămâna viitoare. Știați că în Postul Crăciunului, din cele 40 de zile fără produse animale, 15 sunt cu pește? Oare peștele nu este tot carne? Se vede treaba că și religia îl tratează preferențial, tocmai pentru că este atât de important pentru echilibrul nutrițional.
Cum de reușesc peștele și carnea să fie atât de asemănătoare și, totuși, atât de diferite? Deși termenul “carne” se referă la orice tip de țesut muscular de origine animală, în practică există o percepție diferită pentru carne și pește.

Ambele sunt surse de proteine de calitatea întâi. E vorba de proteine complete, dar cele din pește se digeră mai ușor. Și la capitolul grăsimi peștele este superior cărnii: conține acizi grași mononesaturați plus Omega 3, spre deosebire de carne unde predomină grăsimile saturate. Despre minerale nu mai vorbim, mediul acvatic este mai bogat în oligoelemente față de mediul terestru, deci în pește vom găsi mult iod, zinc, seleniu și crom”, spune Mihaela Bilic.

Beneficiile consumului de pește la copii și adulți

Peștele este esențial în dezvoltarea creierului și a funcției vizuale. De asemenea, este recomandat să fie introdus în dieta bebelușilor înainte de carne, iar în adolescență, acesta susține creșterea, dezvoltarea masei musculare și sinteza de hormoni.

„La copii peștele este esențial în dezvoltarea optimă a creierului și a funcției vizuale, trebuie introdus în dieta bebelușilor înainte de carne. In caz de alergii alimentare sau intoleranțe, tot peștele este cea mai sigură sursă de proteine. La pubertate și adolescență avem în pește un aliat când vine vorba de grăsimi esențiale și vitamine necesare creșterii, sintezei de hormoni, dezvoltării masei osoase și musculare.

Mai mult, peștele devine un aliat în menținerea unei siluete sănătoase, având capacitatea de a reduce inflamațiile din organism și de a intensifica arderile. Pe lângă asta, consumul de pește aduce beneficii semnificative și pentru piele (ameliorarea celulitei și protecția împotriva îmbătrânirii), sistemul hepatic și sănătatea cardiovasculară. Peștele joacă și un rol important în creșterea imunității.

Pentru adulții care țin la siluetă și vor să scape de kilogramele în plus, peștele este soluția- combinația de proteine și grăsimi din pește elimină inflamația din organism și intensifica arderile. Când vine vorba de piele frumoasă, ameliorarea celulitei și protecție împotriva îmbătrânirii, cine credeți că vă ajută? Ați ghicit, tot peștele! Adăugați la asta efectul protector hepatic și cardiovascular, plus rol în creșterea imunității și obțineți un tablou complet al beneficiilor consumului de pește”, mai specifică nutriționista.

Ce tip de pește să alegem?

Mihaela Bilic subliniază că, indiferent de tipul de pește ales – mic sau mare, slab sau gras, autohton sau de import, proaspăt sau congelat – important este să consumi pește! Diversitatea este cheia, iar fiecare tip de pește aduce un set diferit de nutrienți. Nu trebuie să te pierzi în detalii și să cauți peștele „perfect”. Este suficient să incluzi peștele în dieta ta cât mai des, alegând speciile care îți plac și preparându-le cât mai simplu.

Ce fel de pește, veți întreba? Orice fel, pește să fie! Cu cat mai diferit, cu atât mai bine: mic și mare, slab și gras, autohton și de import, de captură și de crescătorie, proaspăt, în conservă sau congelat. Nu vă pierdeți în detalii și nu căutați peștele perfect, important este să consumăm pește. Dați la o parte toate miturile și prejudecățile legate de pește, alegeți speciile care sunt pe gustul vostru, gătiți-l cat mai simplu și mâncați-l cat mai des!”, încheie Mihaela Bilic.

Citește si: Cel mai sănătos pește. Conține o mulțime de vitamine și de minerale

Sursă foto: Facebook / Mihaela Bilic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Ce înseamnă când ți se zbate ochiul?
Ce înseamnă când ți se zbate ochiul?