Milenialii și Generația X sunt expuși unui risc mai mare pentru 17 tipuri de cancer, conform unui studiu recent

Un nou studiu arată că milenialii și cei din generația X sunt expuși unui risc mai mare pentru 17 tipuri de cancer.
  • Publicat:
Milenialii și Generația X sunt expuși unui risc mai mare pentru 17 tipuri de cancer, conform unui studiu recent

Între mileniali și Generația X există unele diferențe generaționale notabile. Pentru început, Generația X (născută între 1965 și 1980) a venit pe lume în perioada apariției telefoanelor mobile, internetului și rețelelor sociale. În schimb, majoritatea milenialilor (născuți între 1981 și 1996) au crescut într-o perioadă în care aceste lucruri erau deja parte din viața de zi cu zi. Cu toate acestea, cercetări recente arată că aceste două generații au ceva îngrijorător în comun: sunt expuse unui risc mai mare pentru 17 tipuri de cancer.

Un studiu publicat în The Lancet Public Health a analizat date de la peste 23 de milioane de pacienți diagnosticați cu 34 de tipuri de cancer și de la peste 7 milioane de persoane care au murit din cauza a 25 de tipuri de cancer. Datele, provenite de la Asociația Nord-Americană a Registrelor Centrale de Cancer și de la Centrul Național de Statistică a Sănătății din SUA, au inclus adulți cu vârste între 25 și 84 de ani, din perioada ianuarie 2000 – decembrie 2019. Cercetătorii au calculat apoi ratele de incidență și mortalitate a cancerului în funcție de anul nașterii participanților, separați pe intervale de cinci ani, din 1920 până în 1990.

Dintre cele 34 de tipuri de cancer studiate, la 17 dintre ele s-a observat o creștere a diagnosticelor în rândul unei demografii mai tinere (care includea mileniali și Generația X) comparativ cu generațiile mai în vârstă.

Cele 17 tipuri de cancer la care sunt mai expuși milenialii și cei din Generația X

1. Cancerul gastric
2. Cancerul intestinului subțire
3. Cancerul de sân cu receptor de estrogen pozitiv
4. Cancerul ovarian
5. Cancerul de ficat și duct biliar intrahepatic la femei
6. Cancerele orale și faringiene neasociate cu HPV la femei
7. Cancerul anal
8. Cancerul de colon și rect
9. Cancerul corpului uterin
10. Cancerul de vezică biliară și alte tipuri de cancer biliar
11. Cancerul de rinichi și pelvis renal
12. Cancerul pancreatic
13. Mielomul
14. Cancerul gastric non-cardia
15. Cancerul testicular
16. Leucemia
17. Sarcomul Kaposi, care afectează mucoasa vaselor de sânge și a vaselor limfatice la bărbați

Cel mai semnificativ, rata de cancer pancreatic, renal și al intestinului subțire la persoanele născute în 1990 a fost de aproximativ două până la trei ori mai mare decât la cei născuți în 1955, atât la bărbați, cât și la femei, iar pentru cancerul de ficat la femei.

De ce milenialii și Generația X ar putea fi expuși unui risc mai mare pentru aceste tipuri de cancer? Creșterea aceasta este probabil cauzată de expunerea timpurie la un factor de mediu sau la mai mulți factori, care, odată identificați, sperăm că pot fi modificați și eliminați, explică hematologul și oncologul Dr. Nelly Awkar-Lazo.

„Unii dintre factorii de risc suspectați includ dieta, cum ar fi consumul excesiv de grăsimi saturate, cereale rafinate, alimente sau carne procesată, carne roșie, zahăr și băuturi îndulcite, precum și un stil de viață sedentar și inactivitatea în adolescență și tinerețe.” Totuși, este nevoie de mai multe cercetări pentru a identifica factorii de risc subiacenți responsabili pentru aceste tendințe și pentru a dezvolta strategii de prevenție, subliniază Dr. Lazo.

Ce poți face pentru a reduce riscul de cancer

Dacă faci parte din generațiile millennial sau Generația X, există câteva lucruri pe care le poți face zilnic pentru a reduce riscul de cancer. „Reducerea consumului de grăsimi saturate, cereale rafinate, alimente și carne procesată, carne roșie, zahăr și băuturi îndulcite cu zahăr,” recomandă Dr. Lazo.

De asemenea, ar trebui să consulți un medic și să discuți despre orice simptome care sunt constante și durează o perioadă lungă de timp, în special durere, sângerări rectale sau sângerări vaginale excesive, adaugă Dr. Lazo. „Detectarea cancerului în stadii incipiente poate crește șansele unui tratament de succes,” spune el.

Multe persoane din această grupă de vârstă (milenniali și Generația X) sunt prea tinere pentru screeningurile de rutină recomandate pentru cancer. De exemplu, screeningul prin mamografie începe de obicei la vârsta de 40 de ani, notează Dr. Lazo. „Dar femeile cu antecedente familiale de cancer mamar sunt, în general, sfătuite să înceapă screeningul cu 10 ani mai devreme decât vârsta la care ruda de gradul întâi (mamă sau soră) a fost diagnosticată,” spune el.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”