Minivacanța de Sfânta Maria 2024. Câte zile libere au bugetarii?

  • Publicat:
Minivacanța de Sfânta Maria 2024. Câte zile libere au bugetarii?
Minivacanța de Sfânta Maria 2024. Câte zile libere au bugetarii?

Românii care lucrează la stat vor avea o nouă minivacanţă, de Sfânta Maria. Guvernul a decis să introducă o zi-punte, astfel încât bugetarii să aibă încă o minivacanță.

Sfânta Maria Mare

Adormirea Maicii Domnului reprezintă comemorarea zilei în care mama lui Iisus Hristos, Fecioara Maria, a murit. În calendarul creștin ortodox, această zi este marcată pe 15 august, după două săptămâni de post.

Adormirea Maicii Domnului, deși este considerată sărbătoare mai mare, este dedicată pelerinajelor și rugăciunilor.

Tradiția spune că în ziua Adormirii Maicii Domnului nu se lucrează sub nici o formă. Se organizează praznice și întâlniri, se merge la biserică și se pun flori la icoane. Pe vremuri, 15 august marca ziua când se deschidea sezonul nunților, iar ciobanii coborau turmele de oi de pe munte, semn că vine toamna.

Sfânta Maria Mică

Sfânta Maria Mică, cunoscută și sub numele de Nașterea Maicii Domnului, este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 septembrie în Biserica Ortodoxă. Această sărbătoare marchează nașterea Fecioarei Maria, mama lui Iisus Hristos, și este un moment de bucurie și reculegere pentru credincioși.

Cei care poartă numele de Maria sau derivate din acesta își sărbătoresc, cu această ocazie, onomastica. Anul acesta, Sfânta Maria Mică pică duminică.

Minivacanța de Sfânta Maria: zile libere

Românii care lucrează la stat vor avea o nouă minivacanţă, în perioada 15-18 august 2024. Pe 15 august, joi, se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută popular şi ca Sfânta Marie Mare, şi este zi liberă legală, prevăzută în Codul Muncii.

Prin hotărârea 1.307/din decembrie 2023, Guvernul a decis că și ziua de 16 august este liberă pentru bugetari, dar va trebui recuperată. Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru.

În mediul privat, doar ziua de 15 august este zi liberă.

Foto: profimedia

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”