Misterioasa moarte a lui Marin Preda. Fiul scriitorului, declarații incendiare: ucis de alcool, KGB sau securitate?

  • Publicat:
Misterioasa moarte a lui Marin Preda. Fiul scriitorului, declarații incendiare: ucis de alcool, KGB sau securitate?

Marin Preda a fost unul dintre cei mai mari prozatori ai literaturii române. A lăsat în urma sa opere cunoscute, precum „Moromeții” sau „Cel mai iubit dintre pământeni”, dar și multe întrebări rămase fără răspuns.

Pe 16 mai 1980, scriitorul s-a stins din viață și au apărut mai multe teorii cu privire la cauzele decesului.

Misterioasa moarte a marelui scriitor Marin Preda

Certificatul medico-legal a atestat consumul mare de alcool şi moartea prin asfixie mecanică, dar în jurul morţii lui Marin Preda s-au creat nenumărate scenarii.

S-a spus că a fost ucis de Securitate sau de agenţii KGB, pentru că îi supărase pe ruşi cu apariţia romanului ”Delirul”.

„Am văzut dosarul de la procuratură,. Sunt multe declarații care nu se pupă, care se bat cap în cap, sunt greșeli de urmărire penală pe care le consider voite, i-am povestit unui amic procuror, care mi-a spus că nu se face așa, erau niște pași în invetigație, de aici începe teoria conspirației, de ce au fost găsite urme pe tâmpla dreaptă, de ce a fost mișcat din pat până să vină procuratura, de ce era cearșaful cu pete roșii, sunt foate multe,” a spus fiul scriitorului în cadrul podcastului „ALTCEVA cu Adrian Artene”.

Alexandru Preda a povestit că cineva din anturajul tatălui său i-a mărturisit că ar fi fost obligat să bea un pahar de băutură, cu o seară înainte la o petrecere.

„Conjuctura a fost ciudaă în seara aia, se pare că a venit de la editură, la o petrecere, la care i s-a oferit un pahar de băutură, a fost forțat să îl bea, sunt multe lucruri care nu concordă,” a mai spus Alexandru Preda.

Declarațiile complete, în clipul VIDEO de mai jos:

Ultima zi din viaţa scriitorului

Marin Preda şi-a petrecut ultima zi din viaţă, respectiv 15 mai 1980, la Editura ”Cartea Românească”, în biroul său de director. După spusele apropiaţilor, acesta ar fi fost locul în care petrecuse cel mai mult timp în ultimele luni.

Femeia de serviciu (Vetuța) i-ar fi adus o sticlă de rom cubanez, după cum a povestit șoferul Turturică. După ce a băut singur până târziu în noapte, tot menajera i-ar fi chemat un taxi care să-l ducă la casa din Mogoșoaia.

Ajuns la Mogoșoaia, Marin Preda urcă în camera sa, cea cu numărul 6, unde i se duce de mâncare: o omletă.

În jurul orei 1:30, acesta coboară în sala de mese, acolo unde petreceau mai mulți scriitori și cere apă. Primeste, în schimb, două pahare: într-unul era apă și în celălalt vodkă. Prozatorul il alege pe cel cu alcool, apoi cade cu capul pe masă.

Cauza oficială a morții

Cauza oficială a morții, cea consemnată de medicii legiști, a fost „asfixie mecanică prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale”.

Mai exact, autorul romanului Moromeții murise înecat cu propria vomă, în acel moment având și o alcoolemie de trei la mie înregistrată.

Citește și: 13 ani de la moartea lui Steve Jobs. Ce obsesii alimentare i-au adus sfârșitul la 56 de ani

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”