Mit sau realitate | Ți se micșorează stomacul dacă mânânci mai puțin?

Toți am auzit că diminuarea caloriilor duce la un apetit mai redus şi cum, în timp, stomacul nostru elastic se va micșora, putând fi săturat cu porții mai mici.
  • Publicat:
Mit sau realitate | Ți se micșorează stomacul dacă mânânci mai puțin?

„Nu, nu este posibil ca stomacul se micșoreze de la dimensiunea sa naturală”,  a declarat medicul gastroenterolog Mayur Parepally, specialist din Statele Unite ale Americii.

“Are capacitatea de a se întinde că un balon când mănânci sau bei – o caracteristică numită acomodare. Dar după ce stomacul își golește conținutul în intestinul subțire, revine la dimensiunea să obișnuită. Singură modalitate de a micșora permanent dimensiunea stomacului este prin operație precum bypass gastric”, a mai explicat medicul.

Legătura dintre dimensiunea stomacului și apetit

Când mănânci, alimentele nu cad pur și simplu într-un „sac” mare, ci întră în primă fază într-o zonă a stomacului numită funduș sau partea superioară a stomacului.

Această parte se lărgește atât cât poate pentru a cuprinde alimentele pe care le consumi, dar dimensiunile sale diferă de la o persoană la altă. Unii oameni pot avea o capacitate mai mare, în timp ce alții nu au prea mult spațiu la dispoziție.

Dacă ai avut o masă consistentă, stomacul tău nu se lărgește brusc și rămâne astfel. De fapt, se micșorează la loc la dimensiunea să normală, după aproximativ patru ore, pe măsură ce mâncarea este împinsă în intestinul subțire„, declară medicul. Dar dacă mănânci cu regularitate mai mult că de obicei și într-un ritm rapid, care nu permite stomacului să transmită creierului că este plin, este posibil să îți obișnuiești stomacul să cuprindă mai multă mâncare.

Adulții au în general aceeași dimensiune a stomacului, indiferent de rasă, sex sau formă corpului. Iar pentru majoritatea oamenilor, apetitul nu este reglat de dimensiunea stomacului, spune dr. Parepally. În schimb, apetitul este reglat de neuroni și semnalele hormonale dintre stomac și creier, explică medicul.

“Când stomacul este gol sau nivelul de glucoză din sânge al unei persoane este scăzut, va stimula corpul să simtă foame. În mod similar, când ai mâncat o masă consistentă și stomacul tău s-a extins la capacitate maximă, va semnala organismului să simtă sățietate și să te oprești din mâncat. Stimularea nervoasă și eliberarea enzimelor în timpul procesului digestiv pot să declanșeze, de asemenea, senzația de sațietate”, încheie specialistul.

FOTO: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: